Stel je vraag:
 

Roken tijdens je zwangerschap

​​Het is moeilijk om iets te moeten opgeven waarvan je houdt. In het geval van roken loont het echter zeker de moeite om er tijdens de zwangerschap mee te stoppen. We weten wel dat het niet zo makkelijk is als het lijkt. Het kan dus misschien een steuntje in de rug zijn als je weet waarom het zo belangrijk is om tijdens je zwangerschap niet te roken.

Tip!
Tip!

Wist je dat je bij de voeding nog 2 à 3 koffielepeltjes vetstof moet toevoegen voor een ideale ontwikkeling van je kleintje?

Zwanger of aan het proberen?

Hieronder vind je alles wat toekomstige mama's moeten weten over roken.

 
De meningen over roken zijn in de loop der jaren sterk veranderd, omdat we steeds meer te weten komen over de mogelijke schadelijke effecten ervan. Vroeger dacht men bijvoorbeeld dat het enkel schadelijk was voor het kind als de moeder rookte tijdens de zwangerschap. Vandaag weten we echter dat passief roken en roken voor een zwangerschap ook schadelijk kunnen zijn. Bij rokers kan het langer duren voor ze zwanger worden. De oorzaak hiervan ligt evenwel niet enkel bij de vrouw. Mannen die roken, zouden ook echt moeten overwegen om te stoppen, aangezien roken de kwaliteit en de beweeglijkheid van de zaadcellen kan aantasten .
 


Wat gebeurt er eigenlijk wanneer je rookt tijdens de zwangerschap?

Wanneer je rookt, adem je een heleboel gevaarlijke chemische stoffen in. Deze stoffen hebben een ongunstige invloed op de bloedcirculatie, en het zuurstof in je bloed wordt vervangen door schadelijk koolmonoxide. Dit betekent dat als je rookt tijdens de zwangerschap, je baby in de baarmoeder minder zuurstof en voedingsstoffen krijgt en meer chemicaliën, en dat zijn hartje harder moet werken om aan de nodige zuurstof te geraken.
 

Welke gevolgen heeft roken tijdens de zwangerschap voor jou?

Gemiddeld genomen hebben vrouwen die roken doorgaans:
 
  • meer last van ochtendmisselijkheid
  • meer kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
  • meer kans op een miskraam
  • meer kans op een vroeggeboorte

Welke gevolgen heeft roken tijdens de zwangerschap voor je baby?

Baby's van zwangere vrouwen die blijven roken, hebben doorgaans:

  • meer ontwikkelingsproblemen
  • een lager geboortegewicht
  • een hogere warmteafgifte (pasgeborene)
  • een hoger risico op wiegendood
  • een hoger risico op ziekten zoals astma

Probeer om te stoppen met roken vóór de zwangerschap

Als je stopt met roken vóór de zwangerschap, geef je je baby niet enkel een betere start in het leven, maar ben je ook langer een niet-roker - waardoor het makkelijker wordt om de sigaret tijdens je zwangerschap en ook daarna te weerstaan.

Toekomstige mama's helpen stoppen met roken

Het goede nieuws is dat sinds we meer weten over de gevaren van roken, er van overal hulp wordt geboden om te stoppen met roken. Je arts kan je met raad en daad bijstaan, je aanmoedigen en je in contact brengen met lokale steungroepen. Veel mensen vinden het makkelijker om te stoppen als iemand hen steunt.