Stel je vraag:
 

Borstvoeding en flesvoeding

Je kan natuurlijk ook borstvoeding en flesvoeding combineren. Houd je in dit geval aan het voedingsschema​ bij stap 3. Begin en eindig de dag met borstvoeding en geef overdag de fles. Als je gaat werken, kan je ook borstvoeding afkolven. De gekolfde moedermelk kan je 72 uur bewaren in de koelkast.​​​​​​

​​​

Tip!
Tip!

Moedermelk bevat beschermende stoffen, die infecties helpen voorkomen.​

 

​​Tips bij het kolven

Wil je je partner of de oppas de fles laten geven? Dan kan je de borstvoeding van tevoren afkolven. Ga als volgt te werk:
 
  • Verwarm je borsten vóór het kolven met een warm washandje of door een douche te nemen.
  • Als je je handen gewassen hebt, en een schoon flesje bij de hand hebt om de melk in op te vangen, kan je beginnen met kolven.
  • Ondersteun je borst met de ene hand en masseer met je andere hand je borst van de bovenkant tot aan je tepel. Doe dit ook vanaf de zijkanten en de onderkant.

​​
Je kan een manuele kolf of een elektrisch kolfapparaat gebruiken. Dit gaat meestal sneller en is minder vermoeiend dan wanneer je kolft met je handen. Zorg ook in dat geval voordat je begint dat je borsten warm zijn en dat het apparaat goed schoon is. Via de mutualiteit kan je er één huren en soms betaling ze je dit zelf terug. Informeer je dus zeker!