Schrijf je in en ontvang meer baby info

Allergie en ongemakjes

Advies bij darmkrampjes

Als je ziet dat je kindje last van krampjes heeft, wat kun je wat doen om darmkrampjes te voorkomen of om de pijn te verzachten?

Wat kun je doen tegen krampjes bij je baby?

Als ouder is het ontzettend vervelend als je ziet dat je kindje last van krampjes heeft. Gelukkig kun je wat doen om darmkrampjes te voorkomen of om de pijn te verzachten:- Heeft je kindje toch krampjes? Masseer het buikje van je kindje door rondjes te wrijven met de klok mee. 

  • Geef je baby een lekker warm bad. - Door te ‘fietsen’ met de beentjes kan de lucht uit de darmpjes ontsnappen. 
  • Draag je kindje in een draagzak of draagdoek. Het luisteren naar jouw hartslag werkt kalmerend. Bovendien ligt je kindje in een draagdoek in een ronde houding. Dat vinden veel baby’s heel prettig. 
  • Leg je baby in een ‘hangmatje’ in de box. Door de ronde houding voelt je kindje zich beter. 
  • Geef je borstvoeding? Lees onze tips als je baby krampjes heeft. 
  • Neem voldoende tijd voor een voeding. Vijftien tot twintig minuten is normaal voor het leegdrinken van een fles. Dat is zonder de pauzes die je inlast tijdens de voedingen. Te snel of te gulzig drinken vergroot de kans op krampjes bij baby’s. Je kindje neemt dan gemakkelijk veel lucht mee tijdens het drinken. Gebruik daarom een speen met een kleiner gaatje om je kindje rustiger te laten drinken.

Wanneer merk je resultaat van een andere voeding?

Als je overstapt op een andere voeding, moet je kindje eerst even wennen. Zijn darmpjes moeten zich opnieuw instellen. Probeer een nieuwe voeding altijd minimaal twee weken en wissel liever niet voor die tijd. Dat kan namelijk veel onnodige onrust met zich meebrengen. Stap ook nooit op eigen initiatief over op een andere voeding, maar overleg altijd met je consultatiebureau of huisarts. Dit geldt ook als je na een paar weken nog geen resultaat ziet van een andere voeding.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 0,5 maand

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.

Vragen of advies over jezelf of je kindje?