Nutricia baby
Allergie en ongemakjes

Wat is de invloed van allergieën en erfelijkheid op het immuunsysteem?

Wist je dat voeding een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van een gezonde darmflora? Dat is van groot belang, want darmbacteriën helpen de weerstand van je kind op te bouwen en het risico op allergieën te verminderen. Kom hier te weten hoe dat in zijn werk gaat!

Wat is een allergie eigenlijk?

Een allergie is een reactie van het immuunsysteem op onschadelijke stoffen zoals huisstofmijt, stuifmeel of bepaalde voedingsstoffen (allergenen). Wanneer je een allergie hebt en via de huid, luchtwegen of voedsel met een van deze stoffen in aanraking komt, kunnen er verschillende symptomen ontstaan.

Zijn allergieën erfelijk?

Ja, meestal wel. Allergie zit vaak in de familie. Heb jij of heeft je partner een allergie? Dan kan je kind die ook ontwikkelen. Wil je hier meer over weten? Raadpleeg dan je kinder- of huisarts.

Kun je het risico op allergieën verminderen?

Tegen erfelijkheid kun je helaas niks doen, maar een evenwichtige darmflora speelt wel een belangrijke rol in de ontwikkeling van het immuunsysteem. De darmflora bestaat onder andere uit een mengeling van goede en slechte bacteriën. Het is belangrijk dat de goede bacteriën in de meerderheid zijn in de darmen, want zij helpen het lichaam om zich te verdedigen tegen virussen en slechte bacteriën. Hoe meer goede bacteriën, hoe evenwichtiger de darmflora. En dat vermindert dan weer het risico om een allergie te ontwikkelen.

Hoe ontwikkelt het immuunsysteem van baby's zich?

Tijdens de eerste drie levensjaren is het immuunsysteem volop in ontwikkeling. Bij de geboorte bevatten de darmen van je baby maar weinig bacteriën. Dat verandert naarmate je kind de buitenwereld begint te ontdekken. De goede bacteriën in de darmen dragen bij tot de ontwikkeling van de weerstand.

Wat is het verband tussen allergieën en het immuunsysteem?

Een allergie is een dysfunctie van het immuunsysteem. Bijna 70% van de immuuncellen bevinden zich in de darmen. Het is dus van essentieel belang te zorgen voor de ontwikkeling van de darmflora van je baby.

Het immuunsysteem stimuleren via de voeding

Een goede voeding is van cruciaal belang om een evenwichtige darmflora te ontwikkelen. Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Moedermelk bevat namelijk prebiotische vezels, vergelijkbaar met de voedingsvezels in groenten en fruit. Die vezels dragen bij tot een gezonde darmflora van je baby. Ook bevat moedermelk goede bacteriën (probiotica) die zich in de darmen van baby's vestigen. Probiotica moeten ervoor zorgen dat slechte bacteriën zich er moeilijker kunnen nestelen.
Die prebiotische vezels en goede bacteriën werken nauw samen: de prebiotica maken van de darmen een vruchtbare omgeving voor de probiotica. Zo kunnen goede bacteriën zich ontwikkelen in de darmen van je kind.

Sommige opvolgmelken bevatten probiotica en prebiotische vezels. Ze werken vaak in synergie, en worden daarom ook wel synbiotica genoemd. Synbiotica helpen om de darmflora van baby's weer in evenwicht te brengen. Heb je specifieke vragen over allergieën en voeding? Raadpleeg dan je kinder- of huisarts.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 2 maanden

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.