Nutricia baby

De darmen en de weerstand van je baby

Wat is het verband tussen de darmen en het de weerstand?

Tijdens de eerste drie levensjaren de weerstand van je kind volop in ontwikkeling. Darmbacteriën in de darm spelen daarbij een cruciale rol. Zij vormen samen de «darmflora».

De darmflora bestaat uit een mengeling van goede en slechte bacteriën. Goede bacteriën helpen het lichaam om zich te verdedigen tegen virussen en slechte bacteriën. Hoe meer goede bacteriën, hoe evenwichtiger de darmflora en hoe sterker de weerstand van je kind.

Wat beïnvloed de ontwikkeling van de darmflora?

Verschillende factoren kunnen de ontwikkeling van de darmflora van je baby beïnvloeden:

  • Geboorte via keizersnede: het allerbelangrijkste is dat je kind gezond geboren wordt. De arts kan daarom kiezen voor een keizersnede. Een kind dat via keizersnede geboren wordt, komt niet in contact met de bacteriën die zich in de vagina of in het darmkanaal van de moeder bevinden. Zijn darmflora bevat daardoor minder goede bacteriën.
  • Gebruik van antibiotica tijdens de zwangerschap: je arts kan je in sommige gevallen antibiotica voorschrijven wanneer je zwanger bent. Antibiotica bestrijden de ongewenste bacteriën, maar indirect ook de goede bacteriën (bifidobacteriën) in de darmen. Als je tijdens de zwangerschap antibiotica hebt genomen en je darmen op het moment van de bevalling nog niet helemaal hersteld zijn, zal je baby minder voordeel halen uit de goede bacteriën in je darmflora.
  • Gebruik van antibiotica bij de zuigeling: sommige baby's krijgen na de geboorte antibiotica, bijvoorbeeld als ze te vroeg geboren worden. Net als bij jou bestrijden de antibiotica ongewenste bacteriën, maar hebben ze ook invloed op het aantal goede bacteriën bij je baby. Zijn darmflora bevat dan minder goede bacteriën, en is dus minder in evenwicht.
  • Allergieën in de familie: een allergie is een dysfunctie van het immuunsysteem. Bijna 70% van de immuuncellen bevinden zich in de darmen. Het is dus van essentieel belang te zorgen voor de ontwikkeling van de darmflora van je baby.

Een keizersnede en het gebruik van antibiotica tijdens de zwangerschap of bij zuigelingen hebben dus een minder gunstig effect op de ontwikkeling van een evenwichtige darmflora, en daarmee ook op de ontwikkeling van het immuunsysteem. Maak je je hierover zorgen? Neem dan contact op met je huis- of kinderarts.

Hoe kan je de weerstand van je kind stimuleren?

Een goede voeding is van cruciaal belang om een evenwichtige darmflora (her)op te bouwen. Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Moedermelk bevat namelijk prebiotische vezels, vergelijkbaar met de voedingsvezels in volkorenbrood, groenten en fruit. Die vezels dragen bij tot een gezonde darmflora van je baby. Ook bevat moedermelk goede bacteriën (probiotica) die in de darmen van de baby terechtkomen en zich daar vestigen.
Die prebiotische vezels en goede bacteriën werken nauw samen: de prebiotica maken van de darmen een vruchtbare omgeving voor de probiotica. Zo kunnen de goede bacteriën zich in de darmen van je kind ontwikkelen.

Sommige opvolgmelk bevatten probiotica en prebiotische vezels. Ze werken vaak in synergie, en worden daarom ook wel synbiotica genoemd. Synbiotica helpen om de darmflora van baby's weer in evenwicht te brengen. Heb je specifieke vragen over allergieën en voeding? Raadpleeg dan je kinder- of huisarts.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 1 maand

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE?