Nutricia baby
Allergie en ongemakjes

Hoe herken ik darmkrampjes

Of je borstvoeding geeft of flesvoeding, bijna elke baby heeft in de eerste maanden van zijn leven zo nu en dan last van darmkrampjes.

Darmkrampjes bij baby’s

Of je borstvoeding geeft of flesvoeding, bijna elke baby heeft in de eerste maanden van zijn leven zo nu en dan last van darmkrampjes. Dat komt doordat het maag-darmkanaal nog niet helemaal is volgroeid. Vaak komen de krampjes een half tot anderhalf uur na de voeding. Als ouder voel je je vaak machteloos als je merkt dat je baby darmkrampjes heeft.

Hoe herken je darmkrampjes bij je baby?

Je zult merken dat je baby voor ieder pijntje een ander huiltje heeft; ook voor darmkrampjes. Als je baby darmkrampjes heeft, is hij vaak ontroostbaar doordat hij veel pijn heeft. Je kindje huilt krachtig en het huilen houdt lang aan. Regelmatig stopt je kindje eventjes met huilen, om vervolgens na een tijdje weer te beginnen. Vaak balt hij zijn vuistjes en trekt hij zijn beentjes op. Of hij strekt zich juist helemaal uit.

Waardoor krijgt je kindje darmkrampjes?

Wat precies de oorzaken zijn van darmkrampjes, is niet bekend. Wel zijn er verschillende factoren die meespelen. Eén daarvan is dat je baby tijdens het eten te veel lucht binnenkrijgt, zonder dat hij boertjes laat. Daardoor komt er te veel lucht in zijn buikje en dat kan pijn veroorzaken. Ook kan het zijn dat de darmpjes van je baby te hard moeten werken waardoor de krampjes ontstaan. Een andere oorzaak van de darmkrampjes kan het maag-darmkanaal zijn. Dat is namelijk nog volop in ontwikkeling, waardoor je baby moeite kan hebben met het verteren van de (borst)voeding.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 0,5 maand

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.

Vragen of advies over jezelf of je kindje?