Nutricia baby

Keizersnede: wat betekent dit voor de weerstand van je baby?

Het allerbelangrijkste is dat je kind gezond geboren wordt. De arts kan daarom in bepaalde gevallen kiezen voor een keizersnede. Wist je dat de manier waarop je kind geboren wordt invloed heeft op de ontwikkeling van zijn darmmicrobiota? Lees hier hoe dat komt.

Hoe werkt het immuunsysteem van baby's?

Tijdens de eerste drie levensjaren is het immuunsysteem van je baby volop in ontwikkeling. Bij de geboorte bevatten de darmen van je kind maar weinig bacteriën, maar het duurt niet lang tot die zich ontwikkelen tot een heuse bron van bacteriën, die we de « darmmicrobiota » noemen. De aanwezige bacteriën dragen bij tot een goede ontwikkeling van het immuunsysteem.

Goede en slechte bacteriën

In de darmen zitten zowel goede als slechte bacteriën. Hoe meer goede bacteriën, hoe evenwichtiger de darmmicrobiota en hoe sterker de weerstand van je kind.

Goede bacteriën helpen het lichaam namelijk om zich op natuurlijke wijze te verdedigen tegen virussen en slechte bacteriën. Wanneer de goede bacteriën in de meerderheid zijn, hebben slechte bacteriën minder ruimte om te groeien. Dat maakt het voor « indringers » moeilijker om te overleven en zich te ontwikkelen in de darm.

Invloed van een keizersnede op de darmmicrobiota

De manier waarop je kind geboren wordt, heeft invloed op de ontwikkeling van zijn darmmicrobiota en dus ook op, onder andere, de bacteriën in de darmen. Een kind dat via keizersnede geboren wordt, komt niet in contact met de bacteriën die zich in de vagina en darm van de moeder bevinden. Daardoor bevat zijn darmmicrobiota minder goede bacteriën

Het immuunsysteem stimuleren via de voeding

Een goede voeding is van cruciaal belang om een evenwichtige darmmicrobiota (her)op te bouwen. Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. De moedermelk bevat namelijk prebiotische vezels die bevorderlijk zijn voor een gezonde darmmicrobiota en goede bacteriën (probiotica). Die prebiotische vezels en goede bacteriën werken nauw samen zodat goede bacteriën zich in de darmen van je kind kunnen ontwikkelen.

Sommige opvolgmelken bevatten probiotica en prebiotische vezels. Ze werken vaak in synergie, en worden daarom ook wel synbiotica genoemd. Synbiotica helpen om de darmflora van baby's weer in evenwicht te brengen.

Heb je specifieke vragen hierover? Raadpleeg dan je kinder- of huisarts. Hij of zij kan je verder helpen.

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE?