Nutricia baby

Baby heeft koorts

Verkoudheid, tandjes krijgen, oorontsteking, keelontsteking, waterpokken... En hop, de thermometer gaat omhoog. Geen paniek! Koorts is meestal geen teken van een ernstige ziekte, maar eerder een reactie van zijn kleine lichaam om hem te helpen een infectie te bestrijden. Hoe te reageren en wanneer ga je naar de raadpleging? Ontdek onze tips.

Wanneer heeft een baby koorts?

We praten over koorts bij de baby wanneer zijn temperatuur hoger is dan 38 ° C. Een verhoging van de temperatuur komt vrij vaak voor bij kleine kinderen. Dit is een normale reactie van zijn immuunsysteem op een infectie (angina pectoris, waterpokken, oorontsteking, enz.).

Als je baby jonger is dan 3 maanden en zijn lichaamstemperatuur hoger is dan 38 ° C, raadpleeg dan snel een arts. Als hij ouder is dan 3 maanden, let dan op zijn algemene toestand: zorg ervoor dat hij voldoende drinkt en normaal eet en dat zijn temperatuur niet hoger wordt dan 38,5 ° C.

Hoe neem je de temperatuur van je baby?

Om te weten of je kind koorts heeft, moet je deze nauwkeurig en gemakkelijk kunnen meten.

De voorhoofd- of contactloze thermometer maakt het gemakkelijk om de temperatuur van je baby te meten. Plaats het gewoon op het voorhoofd van je baby. Infraroodmodellen daarentegen hebben geen contact met het voorhoofd nodig. In beide gevallen verschijnen de resultaten na enkele seconden. Tegenwoordig is dit type thermometer net zo betrouwbaar als een rectale thermometer. Hun belangrijkste voordeel is het gebruiksgemak. Zorg er echter voor dat je de temperatuur meerdere keren gedurende de dag meet, om ervoor te zorgen dat de koorts stabiel blijft.

De rectale thermometer is minder comfortabel voor je baby en ook minder handig voor jou (omdat je je baby moet uitkleden), maar is ook één van de meest betrouwbare methoden. Om de rectale temperatuur op te nemen, leg je je baby op zijn rug of op zijn buik en spreid je lichtjes zijn billen. Duw vervolgens de thermometer voorzichtig in het rectum. Wanneer de resultaten verschijnen, verwijder je voorzichtig de thermometer. Was daarna de thermometer met water en zeep. 

Hoe kan je koorts doen dalen?

De natuurlijke methode

 • Leg je baby in een rustige kamer met een koele kamertemperatuur (19 tot 20°C);
 • Trek lichte kleding aan, zonder het hem volledig uit te kleden;
 • Geef hem regelmatig te drinken om uitdroging te voorkomen;
 • Behalve bij eventuele contra-indicaties van je kinderarts, kan je je baby een badje geven van 2 °C onder zijn temperatuur, als zijn algemene toestand het toelaat en hij het goed verdraagt.

Wees voorzichtig, je baby volledig uitkleden, hem in een koude kamer plaatsen of hem een fris bad laten nemen om zijn temperatuur te verlagen, is niet aanbevolen en ook niet prettig voor je baby. Te vermijden dus.


Geneesmiddelen

Wil je een koortswerend middel geven? Vraag steeds raad aan je arts of apotheker om zeker te zijn dat je de juiste medicatie en de juiste dosering geeft. Let er op dat je altijd 6 uur tussen de toedieningen laat. Geef de voorkeur aan orale medicatie in plaats van een zetpil (suppo).
 

Wanneer ga je naar raadpleging?

In de volgende gevallen is het aangeraden om medische hulp in te roepen:

 • De koorts duurt langer dan 2 dagen
 • De temperatuur is hoger dan 38,5 ° C
 • Je baby is jonger dan 3 maanden
 • Je baby gedraagt zich ongewoon: hij is prikkelbaar, weigert te eten of te drinken, is erg geagiteerd of slaperig
 • Je baby heeft moeite met ademhalen
 • Je baby is bleek
 • De koorts gaat gepaard met buikpijn, diarree of braken
 • Je baby heeft een chronisch gezondheidsprobleem.