Nutricia baby

Mijn baby heeft last van boertjes

Boertjes zijn onvermijdelijk bij het voeden van een baby. De baby hapt tijdens het drinken naast melk immers ook vaak lucht naar binnen en kan nog niet goed boeren. Heel wat moeders zijn vaak bezorgd dat ze hun baby niet correct kunnen laten boeren, dus hebben wij wat tips verzameld om je hierbij te helpen.

Waardoor worden de boertjes veroorzaakt?

Boertjes worden veroorzaakt door het inslikken van lucht tijdens het drinken, wenen of gewoon ademen. De lucht vult je baby's buik, waardoor hij zich ongemakkelijk gaat voelen en te snel genoeg heeft.

Boertjes en voeden

Sommige baby's blijven rustig drinken tot ze genoeg hebben en moeten maar zelden een boertje laten, terwijl anderen dan weer bij elke voeding een boertje moeten laten. Baby's die borstvoeding krijgen, hebben vaak minder last omdat zij kleinere hoeveelheden drinken en de melkstroom beter kunnen controleren. Daarnaast krijgen zij vaker rechtop te drinken.

Maar zelfs baby's die borstvoeding krijgen, kunnen last krijgen van boertjes; er zijn hier geen duidelijke regels voor! Je kan dit opmerken doordat je baby niet meer wil drinken en begint te huilen of er ongemakkelijk uitziet, vooral als je hem achteraf neerlegt.

Hoe laat ik mijn baby boeren?

Als je baby vrolijk drinkt, laat je hem best met rust. Je kan je baby laten boeren als hij zijn hoofd wegdraait om even te pauzeren tijdens het drinken, als je wisselt van borst of na het voeden. Elke moeder heeft haar eigen favoriete methode waarvan zij vindt dat die het best werkt voor haar baby, maar hier zijn toch enkele suggesties:

  • Leg je baby over je schouder en ondersteun zijn poep met je arm aan die zijde. Je baby zit nu rechtop en is uitgestrekt, wat een ideale positie is om te boeren. Tik met je andere hand zachtjes op zijn rug of wrijf er wat over.
  • Zet je baby recht op je schoot en leg je arm om hem heen. Laat je baby lichtjes voorover buigen zodat zijn buikje tegen je arm rust. In deze positie wordt er een zachte druk uitgeoefend op zijn onderbuik, wat kan helpen om de lucht omhoog
    te brengen. Tik met je andere hand zachtjes op zijn rug of wrijf er wat over.
  • Leg je baby met zijn gezicht omlaag neer op je schoot. Houd hem stevig vast met een hand en tik met je andere hand zachtjes op zijn rug of wrijf er wat over.
  • Geef je baby na het drinken een innige knuffel; als reactie kan dit je een slaperige boer opleveren.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 0,5 maand