Nutricia baby

Allergie en ongemakjes

Mijn kindje heeft koorts

Koorts kan ook voorkomen bij je baby. Weten hoe je de koorst kan doen zakken? Raadpleeg onze website en lees alle informatie hierover.

De juiste temperatuur

Om zeker te zijn dat je kindje koorts heeft, moet je de koorts op een precieze en gemakkelijke manier kunnen meten. Elektronische thermometers gebruiken infraroodlicht om zo precies mogelijk de algemene temperatuur van het lichaam te meten op de plaatsen waar de belangrijkste aders lopen. Dit soort thermometers is vandaag de dag even betrouwbaar als een thermometer die je rectaal gebruikt. Ongeacht waar je de koorts meet.

Het grote voordeel is hun gemakkelijke gebruik: in het oor. Zo moet je de temperatuur niet rectaal meten en moet je de baby dus niet uitkleden. Je loopt ook geen kans kleine wonden te veroorzaken. Je baby kan zijn lichaamstemperatuur nog niet goed zelf regelen, waardoor ze snel kan veranderen. Je hebt er dus alle belang bij de temperatuur verschillende keren te nemen zodat je zeker bent dat de koorts stabiel blijft.

Hoe kan je koorts doen zakken?

Je kan koorts op twee manieren doen zakken. Het kan ook nuttig zijn de twee methodes te combineren, vooral wanneer je baby hoge koorts maakt.

De natuurlijke manier

Meet de temperatuur van je baby, laat een badje lopen met water van dezelfde temperatuur. Zet je baby in dit water tot het badwater een temperatuur van 37°C bereikt. Dit is een efficiënte methode die bovendien ook nog eens ontspannend is.

Geneesmiddelen

Je kan een pijnstiller volgens zijn gewicht toedienen. Dat is een zeer doeltreffende methode. Let er wel op dat je altijd 6 uur tussen de toedieningen laat. Kinderartsen raden aan de twee methodes op eenzelfde dag te gebruiken en af te wisselen. Het gebruik van geneesmiddelen is praktisch, maar vraag wel altijd raad aan je arts om zeker te zijn dat je de juiste medicatie en de juiste dosering geeft.