Nutricia baby

Obstipatie baby: wat kun je doen?

Dat je kindje elke dag ontlasting moet hebben, is een fabeltje. Het is niet vreemd als de ontlasting enkele dagen op zich laat wachten. Heeft je baby last van obstipatie? Lees hier wat de mogelijke oorzaken zijn en wat je kunt doen.

Obstipatie bij baby’s

Het is ook niet bijzonder als je kindje drie keer per dag een luier met stoelgang heeft. Het gaat er vooral om dat je kindje geen last heeft van zijn ontlasting. Is dat wel het geval, dan is er sprake van obstipatie. Hoe herken je obstipatie bij je baby? Moet je kindje veel moeite doen om de ontlasting te laten komen? Huilt je kindje telkens bij het produceren van een luier met ontlasting? Laat hij alleen maar windjes zonder echt resultaat? Dan kun je van obstipatie spreken.

Wat zijn mogelijke oorzaken van obstipatie?

Obstipatie kan ontstaan doordat de ontlasting te droog is, maar er zijn ook andere oorzaken. Overstappen op andere voeding is een van de oorzaken van obstipatie bij baby’s. Ben je pas overgestapt naar andere voeding? Dan moeten de darmen van je kindje even wennen. De darmpjes zijn namelijk nog niet volledig ontwikkeld. Het is niet vreemd als je kindje reageert op de nieuwe voeding en bijvoorbeeld even wat moeizamere ontlasting heeft.

Wat kun je doen bij obstipatie?

De volgende tips kunnen helpen bij obstipatie: 

  • Geef je baby altijd twee weken de tijd om aan nieuwe voeding te wennen. Wissel dus niet te snel (opnieuw) van voeding. Je zult zien dat de ontlasting na twee weken vanzelf verbetert. 
  • Zorg altijd voor een juiste dosering van het Nutrilon-poeder, ook als je kindje geen moeizame ontlasting heeft. Te veel poeder maakt de voeding te geconcentreerd. De juiste verhouding is 1 schepje voeding op 30 ml water. Haal het schepje losjes door het poeder, strijk het schepje goed af en druk het poeder in het schepje niet aan. Doe eerst het water in de fles en voeg daarna pas het poeder toe. Zo weet je zeker dat de voeding goed oplost. 
  • Om de klachten bij moeizame ontlasting te verminderen, kun je je kindje tussen twee flesvoedingen wat extra water geven. Je kunt ook wat meer water bij de voeding doen: voeg 10 tot 20 ml extra aan een fles toe. Voorwaarde is wel dat je kindje alle flessen altijd goed leegdrinkt. 
  • Geef je borstvoeding? Leg dan je kindje wat vaker aan. Je zult merken dat dit helpt bij moeizame ontlasting.

Wanneer merk je resultaat van een andere voeding?

Er bestaan ook melken die speciaal ontwikkeld werden om kleintjes die last hebben van krampen, kolieken en constipatie te ondersteunen. Vraag je pediater steeds om advies voor je de melkvoeding van je kindje aanpast.

Als je in overleg met je pediater overstapt op een andere voeding, moet je kindje eerst even wennen. Zijn darmpjes moeten zich opnieuw instellen. Probeer daarom de andere voeding altijd gedurende minimaal twee weken en wissel liever niet voor die tijd. Dat kan veel onnodige onrust met zich meebrengen. Stap ook nooit op eigen initiatief over op een andere voeding.

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE?