Nutricia baby

Ooronsteking bij baby's

Kindjes jonger dan 3 jaar zijn het meest gevoelig voor herhaaldelijke oorontstekingen. Gelukkig kan je een oorontsteking goed verzorgen en kan je de nodige voorzorgen nemen.

Kleintjes zijn er gevoeliger voor

Er zijn twee soorten oorontstekingen: de plotse oorontsteking is een pijnlijke infectie van het binnenoor; een ernstige oorontsteking is een complicatie na een middenoorontsteking. De allerkleinsten zijn het meest vatbaar, en dit om drie redenen.

  - Ten eerste is de buis van Eustachius bij kinderen breder en korter (2,5 cm) dan die van volwassenen. Ze zit dus dichter tegen de neusholten aan en daar bevinden zich veel microben. 
  - Ten tweede zijn de adenoïde vegetaties voortdurend te warm. Deze vegetaties bevinden zich achteraan de neus en bieden bescherming tegen infecties. Daarvoor moeten er meer vegetaties               bijkomen, waardoor de buis van Eustachius verstopt raakt. 
  - Ten derde is de weerstand van kindjes jonger dan 18 maanden nog niet volledig ontwikkeld.

Herken de symptomen van oorontstekingen

Een acute middenoorontsteking komt het vaakst voor bij kindjes jonger dan 2 jaar: het oortje doet pijn, het kind is lastig en huilt, vooral ’s nachts. Hij heeft koorts, diarree of moet overgeven. Oudere kindjes maken koorts en klagen over plotse en hevige oorpijn. Het enige symptoom dat wijst op een ernstige oorontsteking is een slechter gehoor. Het is moeilijk om te detecteren: je kindje vraagt dingen te herhalen, zet de tv luider, praat luid. De allerkleinsten keren zich helemaal in zichzelf.

Systematisch behandelen

Een oorontsteking die niet doeltreffend wordt behandeld, kan leiden tot mastoïditis (infectie van het gebeente achter het oor) of tot meningitis in echt erge gevallen. Herhaaldelijke oorontstekingen tasten het trommelvlies aan, dat hierdoor minder goed kan gaan werken. Het is belangrijk dat je naar de dokter gaat, ook als je weet wat het is en hoe je het moet verzorgen.

Hervallen

In 50% van de gevallen komt een oorontsteking terug. Bij een ernstige of herhaaldelijke oorontsteking ontstopt men het oortje met een buisje, waardoor de luchtdruk opnieuw in evenwicht komt en de afscheidingen verwijderd worden. 

Deze dubbele operatie doet geen pijn, duurt een kwartiertje en wordt onder algemene verdoving uitgevoerd. Met buisjes in titanium en met sommige in siliconen mag je kindje ook gewoon gaan zwemmen. Het buisje komt automatisch los na tien tot twaalf maanden, waarna je opnieuw bij een KNO-arts dient te gaan.

Beter voorkomen dan genezen: hoe?

Wandelen is goed voor je baby: door het contact met de frisse lucht trekken de bloedvaten samen, waardoor de KNO-organen ontlast worden. Daardoor stagneren de afscheidingen niet.
 
Snuit de neus van je baby verschillende keren per dag. Gebruik een neusdoekje of fysiologische oplossing als de neus verstopt is (3 keer per dag). Forceer niets want dat kan de neus beschadigen. 
 
Een ijzertekort verhoogt de kans op infecties. Opvolgmelk bevat een goede hoeveelheid ijzer. Als je baby ook al vaste voeding krijgt, geef hem dan genoeg vlees, vis en eitjes, en vul dit aan met fruit. Fruit bevat vitamine C, waardoor het ijzer beter door ons lichaam opgenomen wordt.