Allergie en ongemakjes

Reflux bij je baby

Een beetje voeding teruggeven na een voeding gebeurt regelmatig bij baby’s. Dat is helemaal niet erg.

Reflux bij baby’s

Een beetje voeding teruggeven na een voeding gebeurt regelmatig bij baby’s. Dat is helemaal niet erg. Ook niet als je baby pas later na het voeden nog wat voeding teruggeeft. De melk is dan meestal wat dikker en ruikt zuur. Je baby heeft er meestal zelf geen last van. Als je kindje goed groeit en voldoende plast, hoef je je geen zorgen te maken. Blijft je baby veel teruggeven, dan kun je overstappen op een andere voeding, doe dit wel altijd in overleg met je kinder(arts) of consultatiebureau 

Wat zijn de oorzaken van reflux bij baby’s?

Een belangrijke oorzaak van reflux bij baby’s is het maagklepje dat nog niet volledig afsluit. Voeding komt hierdoor gemakkelijk omhoog vanuit de maag en loopt terug in de slokdarm. Bij gulzig drinken is de kans op reflux groter. De lucht die je kindje meeneemt tijdens het drinken, komt er via boertjes weer uit. Vaak komt dan ook de voeding mee omhoog. Andere oorzaken van teruggeven zijn het geven van te veel voeding en verstopping. Als het maag-darmkanaal van je kindje te vol raakt, zal hij eerder zijn voeding teruggeven.

Wat kun je doen bij overgeven?

  • Neem de tijd voor elke voeding: 15-20 minuten is normaal. Dit is exclusief de pauzes die je inlast tijdens het voeden. 
  • Zorg voor een rustige omgeving tijdens het voeden, zodat je kindje niet gestoord wordt (en lucht meehapt). Een onrustige baby zal meer lucht binnenkrijgen tijdens het drinken. 
  • Zorg dat je kindje na iedere voeding een boertje laat en dat hij tijdens het voeden een boertje laat. 
  • Houd je baby na het voeden nog een halfuur rechtop en leg hem daarna pas in zijn bedje of in de box. 
  • Zet het hoofdeinde van het bedje wat omhoog (doe bijvoorbeeld een paar boeken onder de poten). 
  • Geef je borstvoeding? Maak dan eens een papje van johannesbroodpitmeel (Nutrilon Nutriton). Geef je baby voor iedere borstvoeding twee theelepeltjes met dit papje en indien nodig ook na de voeding. Johannesbroodpitmeel is een verdikkingsmiddel dat ervoor zorgt dat de borstvoeding indikt in de maag. De voeding kan nu minder gemakkelijk naar boven komen. 
  • Heb je afgekolfde moedermelk? Dan kun je dit ook verdikken. Voeg de Nutrilon Nutriton toe aan je afgekolfde borstvoeding. 
  • Geef je flesvoeding? Een speen met een kleiner gaatje of een zogenaamde dentalspeen helpt om je kindje rustiger te laten drinken. Zorg dat de speen van de fles altijd gevuld is met voeding en niet met lucht. Al diverse tips geprobeerd, maar blijft je kindje overgeven? Voeg dan Nutrilon Nutriton aan je borst of flesvoeding toe.

Wanneer merk je resultaat van een andere voeding?

Als je overstapt op een andere voeding, moet je kindje eerst even wennen. Zijn darmpjes moeten zich opnieuw instellen. Probeer daarom de andere voeding altijd minimaal twee weken en wissel liever niet voor die tijd. Dat kan veel onnodige onrust met zich meebrengen. Stap ook nooit op eigen initiatief over op een andere voeding, maar overleg met je consultatiebureau of kinderarts. Dit geldt ook als je na een paar weken nog geen resultaat ziet van een andere voeding.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 0,5 maand

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.

Vragen of advies over jezelf of je kindje?