Nutricia baby

Het belang van groeimelk

Ik zou graag groeimelk geven, maar ik hoor van andere mensen dat mijn baby van 12 maanden ook gewoon koemelk mag drinken. Wat kies ik best?

De specifieke voedingsbehoeften van je kindje na de leeftijd van 1 jaar 

Na de leeftijd van 1 jaar heeft je kindje nog steeds specifieke voedingsbehoeften. De peutertijd is immers nog steeds een periode van snelle groei en ontwikkeling. Hierdoor heeft je peuter behoefte aan essentiële voedingsstoffen die bijdragen aan de ontwikkeling van het immuunsysteem, de hersenen en de beenderen. Peuters hebben dan ook voor de meeste voedingsstoffen relatief grotere behoeften dan volwassenen. Zo hebben zij nood aan: 

  • 4 keer meer calcium
  • 6 keer meer ijzer
  • 7 keer meer vitamine D 

… terwijl hun maagje ongeveer 5 keer zo klein is! 

Daarom is het belangrijk dat je peuter bij elke hap aanzienlijk meer voedingsstoffen binnenkrijgt dan een volwassene. De snelle groei van je peuter vereist een evenwichtige en gevarieerde voeding. We weten echter dat het niet evident is om steeds de juiste voeding te geven. 84% van de kinderen hebben een tekort aan vitamine D, 2 kinderen op 3 nemen 20% te veel calorieën op en bijna alle kinderen eten 2 tot 3x te veel eiwitten(1). 

(1) Dietary feeding habits of babies and toddlers in Belgium, health through food (HTF), Ipsos Ltd 4/2012.

Groeimelk, de aanvulling op een gevarieerde voeding 

Groeimelk is daarom de aanvulling op een gevarieerde voeding. Het bevat immers een aangepaste hoeveelheid vitamine D, eiwitten en mineralen, zoals ijzer. Vanaf de leeftijd van 1 jaar is de aanbevolen dosis 500 ml per dag(2).

(2) Richtlijnen over borstvoeding en kunstvoeding voor zuigelingen van 0 tot 12 maand. Werkgroep Voeding van de Vlaamse Vereniging Kindergeneeskunde In samenwerking met de Vlaamse Pediatrische Diëtisten en Kind en Gezin 2012 + aanpassing vitamine D suppletie 2013

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 12 maanden

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE?