Hersenontwikkeling en borstvoeding
In het eerste jaar verdrievoudigt de grootte van de hersenen van je kindje. Na dat jaar zijn zijn hersenen bijna tweederde van jouw hersenen. Voor die snelle groei van de hersenen, alle nieuwe indrukken die je kindje opdoet en de voortdurende vorming van nieuwe synapsen is veel energie nodig. En specifieke voedingsstoffen. Die zitten allemaal in moedermelk.
Voeding en de groei van de hersenen
Het koolhydraat lactose (melksuiker) levert de energie die de hersenen van je kindje nodig hebben. Bovendien zorgt lactose ervoor dat het calcium uit de melk goed wordt opgenomen. En dat draagt weer bij aan de opbouw van de botten en tanden van je kindje. Er zit veel meer lactose in moedermelk dan in koemelk.
Moedermelk bevat ook veel onverzadigde vetzuren, zoals DHA en AA. Deze zijn nodig voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel. Maar ook voor de ontwikkeling van het zicht van je kindje, vooral in de eerste maanden van zijn leven. Het lichaam van je kindje kan onverzadigde vetzuren zelf nog niet aanmaken, dus hij moet ze uit voeding opnemen. Daar houdt Moeder Natuur rekening mee: moedermelk zit vol met de goede onverzadigde vetzuren die je kindje nodig heeft.
Energie voor de hersenen
- Hersencellen hebben 2 keer zo veel energie nodig als andere cellen in het lichaam.
- In de eerste jaren zijn de hersenen van je kindje hard aan het werk. De hersenen van een peuter zijn wel 2 keer zo actief als die van een volwassene. Wist je dat de hersenen van je kindje de eerste 3 jaren heel hard groeien? Met gemiddeld wel 1 gram per dag! Dat kost energie.
- Hersenen hebben koolhydraten nodig om te kunnen functioneren, dus zorg dat je kindje de juiste energie binnenkrijgt die hij nodig heeft.
De hersenen
Gemiddeld wegen de hersenen van een volwassen vrouw 1.245 gram en die van een volwassen man 1.375 gram. Hoewel dat slechts een klein gedeelte van het lichaamsgewicht is, bevatten de hersenen toch zo’n 100 biljoen zenuwcellen. Die communiceren met elkaar via synapsen. Hersencellen hebben 2 keer zo veel energie nodig als andere lichaamscellen. Dus 10 tot 20 procent van de energie die je dagelijks binnenkrijgt, is bestemd voor de hersenen. In de eerste levensjaren is dat wel zo’n 50 procent. Wat hebben de hersenen dan precies nodig? Glucose, bijvoorbeeld uit de koolhydraten in de voeding. Maar ook ijzer, want dat ondersteunt de hersenontwikkeling, net als DHA en AA. Zorg dus dat je kindje daar voldoende van binnenkrijgt.
Hersenontwikkeling
Als je kindje wordt geboren, wegen zijn hersenen ongeveer 250 gram. Dat is dan ongeveer 8 procent van zijn lichaamsgewicht. In de eerste 3 jaren groeien zijn hersenen dagelijks met gemiddeld 1 gram. Je kindje legt in deze periode heel veel synapsen aan. Als je kindje 3 jaar is, heeft hij 2 keer zo veel synapsen als een volwassene. Daarom is hij ook 2 keer zo actief en verbruiken zijn hersenen 2 keer zo veel glucose. Doordat je kindje in deze periode zoveel synapsen heeft, kan hij snel leren en de wereld ontdekken. Na zijn derde jaar breken de hersenen de synapsen weer af die niet meer nodig zijn. Dat wordt mede bepaald door de omgeving waarin je kindje leeft. De synapsen die nodig zijn, worden versterkt.