Nutricia baby

Nachtvoeding voor je baby

Geen twee baby's zijn gelijk. De meeste baby's moeten wanneer ze nog erg jong zijn 's nachts gevoed worden doordat ze een erg kleine maaginhoud hebben. Bij sommige baby's zal dit een tijd langer duren.

Er zijn hiervoor geen vaste regels; volg gewoon je instinct en doe wat jij vindt dat goed is voor je baby. Hieronder vind je informatie die je verder kan helpen en onthoud dat je ons ook altijd kan bellen.​​​​​​

​Waarom wordt mijn baby 's nachts steeds wakker om gevoed te worden?

Elke baby is uniek en heeft zijn eigen voedingsbehoeften. De meeste baby's willen zeker de eerste drie maanden 's nachts gevoed worden omdat hun maagje zo klein is dat ze overdag en 's nachts moeten eten om genoeg melk binnen te krijgen. Daarnaast kunnen er nog heel wat andere redenen zijn waarom jouw baby 's nachts wakker wordt.

Mogelijke oorzaken:

  • Je baby heeft dorst of honger.
  • Krijgt je baby tandjes?
  • Controleer de kamertemperatuur. Heeft je baby het koud of warm?
  • Als je baby zich niet goed voelt (als hij bijvoorbeeld koorts heeft), kan hij hier last van hebben.
  • Misschien geniet je baby gewoon van je lichaamswarmte en het comfort van je extra knuffels 's nachts.

​​Het patroon doorbreken

Het hangt vooral af van de leeftijd van je baby of hij 's nachts echt nog moet wakker worden om te eten.

Een pasgeboren baby moet 's nachts wakker worden omdat hij een kleine maag heeft en dus maar een kleine hoeveelheid melk per keer kan drinken. Om ervoor te zorgen dat hij de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt, moet hij niet alleen overdag maar ook 's nachts regelmatig eten.​​

Oudere baby's en peuters raken het soms gewoon om 's nachts wakker te worden om te eten, terwijl ze dat eigenlijk niet meer nodig hebben. Om dit patroon te doorbreken, kan je proberen het aantal en de lengte van de slaapmomenten overdag te verminderen. Hierdoor is je baby meer moe overdag en zal hij 's nachts langer moeten slapen. Als je baby overdag langer wakker is, betekent dit dat hij meer zal willen eten.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken als hij vaker honger heeft als hij 's nachts minder vaak eet. Als je baby toch nog wakker wordt, kan je ook proberen hem op andere manieren te troosten, bijvoorbeeld met een knuffel of wat water.


Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 0,5 maand