Nutricia baby

HMO's, essentiële bestanddelen van moedermelk

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Het bevat alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft om goed te groeien, ondersteunt zijn dagelijkse voedingsbehoefte en beschermt je kleintje tegen infecties tijdens een kwetsbare periode. Oligosachariden in moedermelk (of HMO’s) zijn een van die essentiële voedingsstoffen.

Wat zijn HMO’s?

HMO’s zijn suikers die van nature aanwezig zijn in moedermelk. Qua hoeveelheid zijn HMO’s het 3e belangrijkste bestanddeel, na lactose en vetten. Afhankelijk van de leeftijd van je kindje bevat elke liter moedermelk 12 tot 15 gram HMO’s.

Wist je dat ...

70% van het immuunsysteem van je baby in zijn darmen zit?
Moedermelk bevat meer dan 200 bekende HMO-structuren die in de darm samenwerken om een gezond immuunsysteem te ontwikkelen.

De belangrijkste voordelen van HMO's

  • Prebiotisch effect: De oligosachariden in moedermelk worden niet verteerd, en gaan via het spijsverteringskanaal naar het onderste deel van de darm. In de darm stimuleren ze de groei en werking van goede bacteriën. Een uitgebalanceerde darmflora maakt de ontwikkeling van een gezond immuunsysteem mogelijk.
  • Onmiddellijke impact op de immuuncellen: HMO’s hebben een directe impact op het immuunsysteem. Ze helpen de immuuncellen om adequaat te reageren op vreemde stoffen.
  • Versterking van het immuunsysteem: HMO's blokkeren de doorgang van infecties door te voorkomen dat slechte bacteriën de darm binnendringen.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 3 maanden

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE?