Nutricia baby
Voeding

Oorzaken van koemelkallergie

Bij het ontwikkelen van allergie speelt erfelijkheid een rol.

Wat zijn de oorzaken van een koemelkallergie?

Bij het ontwikkelen van allergie speelt erfelijkheid een rol. Heeft één van de ouders, een broertje of een zusje last (gehad) van een overgevoeligheidsreactie, zoals eczeem, hooikoorts, astma of (voedsel)allergie? Dan heeft je kindje een verhoogde kans op het ontwikkelen van koemelkallergie. Toch betekent dit niet dat je kindje automatisch koemelkallergie krijgt. En andersom kan een baby ook een allergie ontwikkelen die niet eerder in de familie voorkwam.


Hoe ontstaat allergie?

Allergie ontstaat doordat het immuunsysteem reageert op (voedings)stoffen waarop het eigenlijk niet zou moeten reageren, zoals melkeiwit. Tijdens de vertering splitst het lichaam dit eiwit in kleine stukjes. De darmen laten deze kleine stukjes door, zodat ze worden opgenomen in het bloed. Maar de darmen van je baby zijn nog niet helemaal volgroeid. Ook grotere brokstukken (onverteerd) eiwit worden daarom doorgelaten en komen in het bloed terecht. Bij de meeste baby’s kan dit geen kwaad, maar bij koemelkallergie ziet het lichaam deze stukken eiwit in het bloed als ‘indringers’. Je kindje maakt dan antistoffen aan en deze veroorzaken de allergische reacties.


Wat kun je doen om de kans op koemelkallergie te verkleinen?

Heeft je kindje een verhoogde kans op allergie? Dan kun je zelf voorzorgsmaatregelen nemen om de kans op koemelkallergie te verkleinen. Zo kun je je kindje het beste ten minste zes maanden uitsluitend borstvoeding geven. Borstvoeding geeft de optimale natuurlijke bescherming, omdat er veel antistoffen in zitten. Kies je voor een combinatie van borst- of flesvoeding, dan is Nutrilon Prosyneo H.A. 2 de aangewezen opvolgmelk. De eiwitten in deze opvolgmelk zijn al in stukjes geknipt. Hierdoor komt het immuunsysteem van je kindje niet te veel in contact met koemelkeiwit . Vermoed je dat je kindje koemelkallergie heeft? Neem dan altijd eerst contact op met je huisarts.


Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.

Vragen of advies over jezelf of je kindje?