Nutricia baby
Voeding

Van borst naar fles: borstvoeding afbouwen doe je zo

Er kan een moment komen waarop je borstvoeding wilt combineren met flesvoeding of zelfs helemaal wilt overstappen op de fles. Hiervoor kan je een schema gebruiken. Bespreek dit ook altijd met je vroedvrouw of arts.

Overstappen van borstvoeding naar flesvoeding

Er kan een moment komen waarop je borstvoeding wilt combineren met flesvoeding of zelfs helemaal wilt overstappen op de fles. Opvolgmelk van Nutrilon is dan een uitstekende keuze. Overstappen van de borst naar de fles doe je in stapjes. Je kindje moet wennen aan de nieuwe voeding. Net als je borsten: je lichaam moet de boodschap krijgen dat er minder melk aangemaakt hoeft te worden. Voor het overstappen kun je onderstaand schema gebruiken.

Borstvoeding loopt terug

Bij borstvoeding geldt: vraag is aanbod. Weet je nog, toen je baby net geboren was? Toen kreeg je het advies je baby regelmatig aan te leggen. Daardoor kwam de melkproductie goed op gang. Nu je wil afbouwen, geldt eigenlijk het omgekeerde: door je kindje op een vast moment per dag niet meer aan te leggen, daalt de vraag en maakt je lichaam minder melk aan. De melkproductie loopt zo dus geleidelijk terug.

Hoe bouw je borstvoeding af?

 • Maak een plan en trek er enkele weken voor uit. Overleg met je arts of consultatiebureau hoe je dit het beste kan aanpakken. Wij hebben hiervoor een handig overstapschema gemaakt. 
 • Begin met het vervangen van 1 borstvoeding. Maak het je daarbij vooral gemakkelijk. Kies voor die voeding die je qua tijdstip het minst goed uitkomt of waarin je kindje het minste interesse had. Maakt het je niet uit? Bouw dan de een na laatste borstvoeding als eerste af. Het handigste is om de eerste en laatste borstvoeding zo lang mogelijk te blijven geven.
 • Laat deze voeding een aantal dagen achterwege en geef je kindje in plaats van die borstvoeding een flesje. In het begin kunnen je borsten wel wat gespannen aanvoelen, omdat ze gewend waren op dat moment vol te zitten met melk.
 • Wacht met het vervangen van een andere voeding tot je geen last meer hebt van stuwing en je borsten weer soepel aanvoelen. Dit kan een paar dagen, maar ook een week duren. Kijk wat voor jou goed voelt.
 • Nu is voeding 2 aan de beurt om te vervangen. Kies zo dat de borstvoedingen regelmatig over de dag verdeeld blijven (zie schema). Je voorkomt zo pijnlijke borsten en stuwing.
 • Ook nu neem je weer een paar dagen de tijd om je lichaam te laten wennen. Voelen je borsten weer soepel en heb je geen stuwing (meer)? Dan kan de volgende voeding er af.
 • Dit stappenplan kan je blijven volgen voor verdere afbouw van borstvoeding.

Afbouwschema borstvoeding

Als je gewend was 5 borstvoedingen per dag te geven, is onderstaand afbouwschema een handig stappenplan.

overstapschema borstvoeding naar flesvoeding Nutricia

--> Download het schema hier 

Graag een overstapschema op maat? Vraag je gezondheidsprofessional om bovenstaand schema op maat van jou en je kindje in te vullen. 

Dit schema kan je op weg helpen voor de overstap van borstvoeding naar flesvoeding. Trek voor elke stap minimaal drie dagen uit. Zo geef je jouw kindje en je lichaam voldoende tijd om aan de nieuwe voeding te wennen.

Let wel: dit schema is louter informatief. Elk kindje heeft specifieke voedingsbehoeften. Het schema kan ook uit meer dan 5 voedingen bestaan.

Goed om te weten

 • Elke stap kan één of meerdere dagen duren
 • Voelt je kindje zich niet goed? Geen haast. Stel de overstap even uit.
 • Volledig omschakelen duurt minstens 2 weken. Geef het dus wat tijd.
 • Laat de voorlaatste voeding (minste melkproductie) als eerste vallen.
 • Houd de ochtendvoeding (meeste melkproductie) als laatste over.

Borstvoeding en flesvoeding combineren

Je kunt natuurlijk ook borstvoeding en flesvoeding combineren. Houd je in dit geval aan het voedingsschema bij stap 3. Begin en eindig de dag met borstvoeding en geef overdag de fles. Als je gaat werken, kun je ook borstvoeding afkolven. De gekolfde moedermelk kun je in de koelkast 72 uur bewaren. 

Tips bij kolven

Wil je je partner of de oppas de fles laten geven? Dan kun je de borstvoeding van tevoren afkolven. Ga als volgt te werk: 

 • Verwarm je borsten voor het kolven met een warm washandje of door een douche te nemen. Als je je handen gewassen hebt, en een schoon flesje bij de hand hebt om de melk in op te vangen, kun je beginnen met kolven. 
 • Ondersteun je borst met de ene hand en masseer met je ander hand je borst van de bovenkant tot aan je tepel. Doe dit ook vanaf de zijkanten en de onderkant. 
 • Geef met je duim en wijsvinger zachtjes wat druk op je tepelhof. 
 • Knijp zachtjes in je tepels en druk je tepelhof licht naar achteren om de melk vrij te laten komen. Pas wel op, want de melk kan in verschillende richtingen spuiten. 

Je kunt ook een handkolf of elektrisch kolfapparaat gebruiken. Dit gaat meestal sneller en is minder vermoeiend dan wanneer je kolft met je handen. Zorg ook in dat geval voordat je begint dat je borsten warm zijn en dat het apparaat goed schoon is.

Wat te doen als je kindje de fles weigert?

Soms zie je dat een kindje de fles niet zomaar accepteert. Als je over wilt stappen, is het daarom goed om wat geduld te hebben. Je kleine is zo gewend aan jouw melk, dat het waarschijnlijk even wennen zal zijn. Er zijn een paar trucjes om dat wat makkelijker te maken. Zo kan het helpen als jij niet zelf het flesje geeft, maar dat door iemand anders laat doen. Belangrijk is dat je dan zelf ook uit de kamer gaat. Je kleine associeert jouw geur en geluid namelijk met borstvoeding en zal dan het flesje minder makkelijk accepteren. Soms helpt het ook om een druppeltje borstvoeding aan het speentje te doen. Dan pakt je baby de speen wat makkelijker. Datzelfde geldt voor de speen even onderdompelen in warm water (dan krijgt het dezelfde temperatuur als jouw tepel). Als dat niet lukt, kun je nog wat extra water aan de voeding toevoegen (10 a 20 ml per fles), dat maakt de smaak wat minder uitkomend. En in het uiterste geval kun je afgekolfde borstvoeding met wat flesvoeding mengen.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 6,5 maand

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.

Vragen of advies over jezelf of je kindje?