Nutricia baby

De eerste kerst

Kerst is het familiefeest bij uitstek: hét moment om quality time met de familie door te brengen, lekker te eten en alle typische kerstdingen uit de kast te trekken. Bovendien staat er in bijna elke huiskamer een prachtige kerstboom te pronken met heel wat pakjes onder.

Waar vier je kerst met een baby

Eigenlijk bepaal je dit zelf: doe waar jij je goed bij voelt. Er zijn heel veel mogelijkheden. Wij geven je 5 ideeën!

1: Organiseer een kerstdiner bij jullie thuis
Als iedereen een deel van het koken voor zijn rekening neemt en jullie ruimen achteraf met zijn allen op scheelt dit in het werk voor jullie. Maar het handigste is nog dat je thuis alles wat je kleintje nodig heeft bij de hand hebt! Je kindje kan naar zijn eigen bedje op het moment dat het tijd is en je hoeft hem niet wakker te maken voor vertrek.

2: Organiseer een kerstontbijt, -lunch of -brunch, in plaats van een diner
Door een kerstontbijt, -lunch of -brunch te organiseren vind de gezelligheid eerder op de dag plaats. Zo kan je kindje meer aanwezig zijn tijdens de festiviteiten terwijl je ’s avonds alle tijd hebt om hem of haar op tijd naar bed te brengen. Ideaal!

3: Ga gezellig kerstdineren

Ook met een baby kun je gezellig kerstdineren bij anderen. Neem die dingen die je nodig denkt te hebben gewoon mee en vergeet niet een reisbedje mee te nemen! Zo kun je je kindje op tijd naar bed brengen. Wanneer het dan tijd is om te vertrekken, kun je hem zachtjes wakker maken. De kans is groot dat hij in de auto zo weer in slaap valt.

4: Blijf logeren na het kerstdiner
Je kunt natuurlijk ook bij vrienden, familie, in een hotel of appartement blijven slapen. Heel handig als de reistijd langer is dan waar je ’s nachts zin in hebt, of als je sowieso niet wil rijden ’s nachts. Je baby kan dan op tijd zijn reisbedje in zodat zijn slaapritme niet verstoord geraakt en jij kunt genieten van een gezellig kerstdiner. Vergeet ook je babyfoon niet!

5: Knus samen
Nu je kleintje er is, kan het zijn dat je liever tijd met je gezinnetje doorbrengt dan met anderen. Je kunt daarom natuurlijk niets plannen of je andere uitstappen afzeggen en tijd met elkaar doorbrengen. Een gezellig kerstontbijt, lekkere winterwandeling en opwarmen bij een hapje en drankje. Dit alles in de vertrouwde omgeving, voor jou en je kleintje.

Het kerstdiner van je baby

Eten speelt vaak een centrale rol tijdens de kerstdagen. Voor veel mensen is dit het moment om groots uit te pakken met chique en originele gerechten en lang tafelen. Het voelt daarom misschien raar dat je voor je kindje geen speciaal kerstdiner hebt.

Vergeet alleen niet: wat voor ons heel normaal is qua eten, is voor je baby al heel speciaal. Voor je kindje is het belangrijker stap voor stap nieuwe smaken te leren kennen en zijn voedingspatroon te ontwikkelen dan om bij zijn eerste kerst een luxueus vijfgangen-diner te eten. Dit komt later wel!

En met al die drukte om hem heen is het fijn dat zijn eten wel op het zelfde moment en in vertrouwde vorm komt. Dit biedt je kindje een beetje houvast in een hectische feestmaand.

Kerstboom en kerstcadeaus

Of het nu een echte kerstboom, een versierde dennentak of een kunststofboom is: een beetje kerstversiering brengt je huis zo in kerstsferen. De komst van je kleintje kan ervoor zorgen dat je even wilt nadenken over wat voor jullie de juiste keuze is.

Kerst betekent nu nog weinig voor je baby, waardoor een kerstboom voor hem misschien overbodig is. Maar de mooie lampjes en glinsterende ballen kunnen hem wel mateloos fascineren en uren kijkplezier bezorgen.

Let op: beweegt je kindje al wat meer? Houd hem dan goed in de gaten rondom de boom. Kerstballen kunnen niet alleen hard of breekbaar zijn, er kunnen ook scherpe randjes zijn waaraan je kleintje zich kan bezeren.


Net als bij Sinterklaas geldt voor Kerst dat je baby geen cadeautjes verwacht. Maar dit maakt het niet minder leuk om een paar pakjes onder de boom te leggen. De inhoud is voor je kleintje nog niet zo belangrijk, dat knisperende inpakpapier is al een feest op zich. Een leuke knuffel of een praktisch cadeau, alles is goed.

Een kerst-outfit

Voor een kerstdiner trekken de meeste mensen hun mooiste, vaak nieuwe outfit uit de kast. En je kindje? Hij zal tijdens zijn eerste kerst sowieso het stralende middelpunt van ieders aandacht zijn.

Een nieuwe, mooie outfit kan natuurlijk altijd, zeker met kerst! Maar er zijn wel een paar puntjes om over na te denken. Hou het eenvoudig; zodat het verschonen van luiers geen uren-durende klus wordt of de outfit geruïneerd is bij het eerste beetje terugkerende melk . En bedenk ook dat hij het maar 1 kerst zal dragen. Volgend jaar is hij er al lang en breed uitgegroeid.

Back to storyline