Nutricia baby
Lifestyle

Help mijn baby huilt!

Gek kun je ervan worden: de jammerende geluidjes of dat harde gebrul dat niet op lijkt te houden! Konden baby’s maar praten! Dan konden ze je gewoon vertellen wat er aan de hand is bij. Maar huilen is nou eenmaal de enige manier die jouw uk heeft om jou iets duidelijk te maken: van vieze luier tot honger en van pijn tot moe zijn. Soms huilt een baby zo veel dat we van een huilbaby spreken.

2 tot 3 uur per dag

Schrik niet: een baby huilt, zeker in de eerste maanden, gemiddeld 2 tot 3 uur per dag. De pieken liggen meestal tussen 5 uur ’s middags en 11 uur ’s avonds. Dit is heel normaal en het wordt na een week of 8 vanzelf minder. Gebeurt dat niet, of huilt een baby nog meer, dan spreken we vaak van een huilbaby. Troost je baby zoveel je kunt. Lekker dicht bij mama of papa zijn voelt goed. Niet dat het huilen dan meteen over is. Ook dat even jammeren hoort erbij.

Wanneer is mijn baby een huilbaby

Er is echt sprake van een huilbaby als je kind:

 • minimaal drie weken lang,
 • drie dagen per week,
 • drie uur per dag huilt.

Echte oorzaken zijn er vaak niet te vinden. En ook hiervoor geldt: het gaat meestal vanzelf over. Maar als je je zorgen maakt of als je er zelf onrustige van wordt, neem dan contact op met het consultatiebureau of je huisarts. Het is goed je zorgen te delen.

Huilen is communiceren

Het is niet leuk als je baby huilt, maar het heeft een functie. Het is een manier van communiceren. Er zijn veel mogelijke oorzaken voor dat huilen. Gelukkig leer je je kind heel snel kennen en kun je aan het soort huilen vaak al horen wat er van je verwacht wordt. Herken jij de verschillende huiltjes van je baby?

De honger-huil!

Als je baby honger heeft, dan is huilen een manier om dat aan te geven. Maar als je goed oplet dan zul je ontdekken dat je baby al eerder hongersignalen afgeeft. Onrustig worden, op de vingertjes sabbelen, smakgeluidjes maken, op je schoot de hele tijd richting je borst draaien. Allemaal tekenen dat er honger in het spel is. Als het je lukt op die eerste signaaltjes te reageren, kun je misschien voorkomen dat je baby huilt vanwege honger. Op sommige dagen wil een baby meer en vaker drinken dan normaal. Dit worden wel groeispurten genoemd.

De zuigbehoefte-huil

Heeft je baby voldoende gedronken? En het huilen blijft? Baby’s hebben een grote zuigbehoefte. Zeker als je uk snel klaar is met drinken, kan het huilen een teken zijn van behoefte aan zuigen. Probeer je baby op je pink te laten zuigen of overweeg een fopspeentje.

De krampjes-huil

Een baby die na de voeding ontroostbaar huilt, beentjes optrekt, windjes laat en een rood hoofd krijgt? Dan heeft je uk waarschijnlijk last van krampjes. Dat is niet ernstig, maar wel vervelend voor je kind en niet leuk om te zien voor jou. Je kunt de “pijn” wel verlichten. Lees hier 6 tips tegen krampjes.

De onbehaaglijke-huil

Ligt je baby met een vieze of volle luier? Heeft je uk het koud of te warm? Wat zou jij doen als je je zo onbehaaglijk voelt en niet kunt praten? Probeer het euvel op te lossen en het huilen stopt waarschijnlijk snel.

De ziek-zijn huil

Voelt je baby zich niet lekker, is er sprake van koorts, heel veel overgeven, of lusteloosheid, dan huilt je baby natuurlijk ook. Als huilen samengaat met andere verschijnselen kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Vertel wat er aan de hand is.

De ik-wil-bij-je-zijn-huil.

Veel kinderen houden van geborgenheid, de warmte, hartslag en stem van de ouders. Probeer je kind die geborgenheid te geven. Heerlijk natuurlijk, geniet er ook vooral van. Maar het kan soms lastig zijn omdat je ook dingen wilt doen. Overweeg een draagzak of draagdoek waardoor je kind vlak bij je is, maar jij wel je handen vrij hebt.

Anti-huil tips

Sommige baby’s huilen altijd even als ze alleen gelaten worden maar vallen dan snel in slaap. Andere baby’s huilen wat langer voor ze stil worden. Hier een aantal anti-huil tips die vaak effectief zijn, op een rijtje:

 • Draag je kindje dicht bij je in een draagzak of draagdoek, want jouw hartslag kalmeert. In een draagdoek ligt je kindje ook nog eens in een ronde houding en dat vinden veel baby’s heel prettig.
 • Voor sommige baby’s is inbakeren (strak in een doek rollen) fijn, zeker bij echte huilbaby’s kan dit helpen. Laat je op het consultatiebureau goed voorlichten over hoe je op de juiste manier inbakert.
 • Zing zachtjes een liedje; jouw stem kan rustgevend werken.
 • Knuffel je kindje of streel zachtjes door de haren of over de rug.
 • Maak een ritje met de wagen of buggy.
 • Geef je baby een zachte buikmassage of een lauwe warmwaterkruik op het buikje.
 • Geef je baby een lekker warm bad.
 • Draai een zacht muziekje.

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.