Nutricia baby
Lifestyle

Oud & Nieuw met baby

Voor jullie is het de afsluiting van een spectaculair jaar: het jaar waarin jullie kleine geboren werd. Maar onze Belgische traditie van vuurwerk afsteken staat je nu misschien iets minder aan dan normaal, want hoe zal je baby erop reageren?

Thuis of ergens anders

Waar vieren jullie Oud & Nieuw? Eigenlijk bepaal je dit zelf: doe waar jij je goed bij voelt. Als je het thuis viert heb je alle spullen die je nodig hebt met een kleine in de buurt en kun je je baby naar zijn eigen bed brengen wanneer het hier tijd voor is.

Vier je Oud & Nieuw ergens anders, neem dan een reisbedje mee zodat je je kleine daar naar bed kunt brengen. Vergeet ook je babyfoon niet! Je kunt er voor kiezen om je kleine na het feest wakker te maken om naar huis te gaan. De kans is dan groot dat hij in de auto weer in slaap valt. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om als gezin te blijven logeren of alleen de kleine te laten logeren zodat hij rustig door kan slapen.

Om 00:00 uur wakker maken?

Zolang je kindje nog niet oud genoeg is om te beseffen wat er om middernacht, kun je hem beter laten slapen. Baby’s zijn gebaat bij regelmaat en je baby midden in de nacht wakker maken kan juist dit ritme ontregelen. 

Het is begrijpelijk dat je bang bent dat je kindje wakker wordt van het vuurwerk. Maar in de praktijk blijkt dat veel baby’s gewoon doorslapen, ondanks alle knallen.

Babyfoon

Houd de babyfoon wel goed in de gaten. Mocht je kindje toch wakker worden dan is er een grote kans dat hij erg schrikt van al dat geknal. Het is dan fijn als je er snel bij bent om hem te troosten.

Mocht je baby wakker worden; dan vind je het misschien leuk om hem mee naar buiten te nemen om het feest mee te maken. Toch is dit misschien niet zo’n goed idee, het is buiten koud en je kleintje zal waarschijnlijk schrikken van alle knallen en lichtjes. Je kunt het beste in zijn kamer blijven, tot hij weer rustig in slaap gevallen is.

Alcohol

Toosten op het nieuwe jaar met een glas champagne wanneer je borstvoeding geeft? Houd er rekening mee dat het ongeveer 3 uur duurt voordat 1 glas alcohol uit je bloed is afgebroken. Dit geldt dus ook voor borstvoeding. Zorg er daarom voor de zekerheid voor dat je afgekolfde moedermelk op voorraad hebt. Wanneer je kleintje dan binnen 3 uur na het drinken van het glaasje champagne komt, heb je altijd voeding achter de hand.

Het is nogal een “open deur”, maar wees voorzichtig met alcohol. Toosten op het nieuwe jaar is een mooie traditie, maar het is ook fijn dat als je baby wakker wordt van het vuurwerk, er een nuchter iemand voor hem is. Willen jullie graag beiden kunnen drinken en feesten? Zorg dan dat je een logeeradresje voor je kleine regelt, bijvoorbeeld bij opa en oma. Zo kan je baby rustig en zorgeloos slapen en heb jij alle ruimte om te doen waar je zin in hebt.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 5 maanden

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.