Emotie en relaties

Jullie slaaproutine

In het begin lijkt het alsof je zelf helemaal niet echt aan slapen toekomt. En misschien is dat ook wel zo.

Slaapritme voor je kindje

In het begin lijkt het alsof je zelf helemaal niet echt aan slapen toekomt. En misschien is dat ook wel zo. Maar als je je kindje laat wennen aan een vast slaapritueel, zul je zien dat het een stuk makkelijker wordt om zelf ook uit te rusten. Na zes maanden slaapt je kindje misschien al de hele nacht door zonder dat je hem hoeft te voeden. Vanaf 6 tot 8 weken kun je hem daar mogelijk al op voorbereiden.

Vaste slaaptijden

Als je je kindje elke dag op dezelfde tijdstippen een dutje laat doen, raakt hij gewend aan dat slaappatroon. Zo ontdek je ook hoe lang hij per keer slaapt. Dat varieert in het begin nogal. Maar na een poosje ontdek je er een patroon in.

Verschil tussen dag en nacht

Om je kindje aan te leren om overdag dutjes te doen en ’s nachts echt te slapen, kun je hem het verschil tussen dag en nacht leren. Hoe doe je dat? Zorg dat het overdag licht is met veel leven in de brouwerij. Doe dus ook niet stiller als je kindje slaapt. Laat je kindje ’s avonds wennen aan het moment dat het echt bedtijd wordt. Zorg dat het donker is in zijn kamertje en dat het rustig is in huis. Praat niet te hard en zet het volume van de tv een tandje lager. Je kindje zal deze verandering snel herkennen als bedtijd.

Vanaf 6 maanden: een vast slaapritueel

Vanaf 6 maanden kun je je kindje met een vast slaapritueel laten wennen aan het idee dat het bedtijd is. Natuurlijk moet hij er even aan wennen, maar je zult merken dat hij het patroon snel oppikt. Dat geeft hem ook een veilig gevoel.

Probeer onderstaande vijf stappen om je kindje rustig voor te bereiden op zijn nachtrust:


  • Laat je kindje ontspannen met een lekker warm badje. Het teken dat het einde van de dag nadert. Doe hem zijn pyjamaatje aan. Dan heeft hij het de hele nacht lekker warm;
  • Dim het licht in de kamer. De knussere atmosfeer herkent je kindje als ‘bijna bedtijd’; 
  • Geef je kindje zijn laatste voeding. Zo gaat hij met een vol buikje slapen;
  • Zing een zacht slaapliedje of vertel een klein verhaaltje. Door jouw stem zal hij zich helemaal op zijn gemak voelen;
  • Geef je kindje een nachtzoen, knuffel en een aai over zijn bolletje. Jouw geur en aanraking geven je kindje een veilig gevoel, zodat hij rustig in slaap kan vallen. 

Een slaapritueel is vooral een vast volgorde, een herkenbaar ritueel voor je kindje waardoor hij weet dat het bedtijd is.

Leer je kindje de nacht doorslapen

Na 6 maanden kan je kindje misschien al de hele nacht doorslapen, zonder dat je hem hoeft te voeden. Als hij dat nog niet uit zichzelf doet, kun je hem daar aan laten wennen door steeds langer te wachten met de nachtvoeding. Ga je je kindje ’s nachts voeden? Dim dan de lichten en praat zachtjes tegen hem. Let erop dat je kindje tijdens de nachtvoeding niet in slaap valt. Laat je kindje juist zélf na de voeding in slaap vallen. Zo leert hij om zelf weer door te slapen, nadat hij ’s nachts gewoon een keer wakker geworden is.

Slaaptraining

Sommige mensen vinden dat je een kindje, vanaf 6 maanden, ‘gecontroleerd’ kunt laten huilen totdat hij in slaap valt. Zo leert hij alleen in slaap te vallen. Je laat dan je kindje een paar minuten huilen voordat je hem gaat en troost en knuffelt hem in bed, probeer hem niet op te tillen. Laat hem elke keer net iets langer huilen, voordat je naar hem toe gaat. Dit probeer je een aantal nachten achter elkaar. Maar let wel: deze slaaptraining vraagt veel van jouw doorzettingsvermogen: je laat je kindje huilen, terwijl je hem het liefst zou willen knuffelen en geruststellen.

Een andere vorm van slaaptraining, vanaf 6 maanden, is om na het slaapritueel steeds ietsje eerder de babykamer te verlaten. Als je ziet dat je kindje met zijn oogjes begint te knipperen van de slaap, geef je hem een nachtzoen en een aai over zijn bolletje. En terwijl je lieve woordjes fluistert, verlaat je zijn kamertje. Lukt het niet meteen? Ga dan niet gelijk terug maar wacht even en pak je kindje niet uit bed. Herhaal het slaapritueeltje totdat hij in slaap valt

Elke mama en elke baby is anders. Wees niet teleurgesteld als een bepaald slaapritueel niet werkt. Het duurt een poosje voordat je allebei gewend bent aan bepaalde dingen. Je voelt uiteindelijk zelf prima aan wat het beste is voor jou en je kindje.
Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 0,5 maand

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.