Nutricia baby
Allergie en ongemakjes

Slaap kindje slaap: het wonderlijke dag- en nachtritme van een baby

Bij zijn geboorte heeft je baby nog geen dag- en nachtritme. In het begin slaapt en eet hij wanneer hij dat wil.

Geen dag- en nachtritme tijdens de zwangerschap

Je zou verwachten dat je baby tijdens de zwangerschap jouw dag- en nachtritme al heeft meegekregen. Helaas werkt dat zo niet. Vaak kon je baby in de baarmoeder lekker slapen als jij druk bezig was overdag. Je baby werd wakker als jij rustig ging zitten of liggen. Daar genoot je dan ook van. Meestal is er een patroon te ontdekken. De tijden dat je uk in de buik met rek- en strekoefeningen bezig was, komen vaak overeen met de tijden dat een pasgeboren baby onrustig en wakker is. Bovendien is voor het ontwikkelen van een goed dag- en nachtritme, daglicht nodig. En dat kreeg je baby natuurlijk niet in je baarmoeder.


Op zoek naar een ritme

Er zit dus niets anders op dan op zoek te gaan naar een ritme. Pasgeboren baby’s hebben dat absoluut niet. In het begin eet en slaapt een baby alleen maar. Vanaf de geboorte groeit je kind als kool. Daarom is er veel slaap nodig. Maar lekker lang slapen is er in het begin nog niet bij. Het maagje is nog maar klein en dat moet steeds weer gevuld worden. Een baby wordt wakker door de honger. Gelukkig worden na verloop van tijd de voedingen per keer groter en kun je je baby het verschil leren tussen dag en nacht. IN de eerste maanden ga je daarom samen met je baby op zoek naar een ritme.


De eetlust bepaalt het ritme

De voedingen van je baby bepalen in het begin het ritme. De eerste weken zal het voeden van je baby ook veel tijd in beslag nemen. Dat is heel normaal: jij en je baby moeten leren hoe het werkt. Nu zo aan de start heeft je baby nog alle touwtjes in handen als het gaat om voeding. Maar er zijn een aantal manieren om een ritme in het eetpatroon aan te brengen, zodat jij er meer controle over krijgt.

Fase voor fase naar een ritme

Fase 1 

Zowel jij als je baby hebben het voeden niet direct onder de knie. Voed je baby in elk geval op vraag. Laat je baby het voedingsschema bepalen. Het is normaal om 8 tot 12 voedingen per 24 uur te geven gedurende de eerste fase. Na een dag of 3-4 zul je merken dat je baby meer tevreden wordt. He begint te wennen. Uiteindelijk krijgen jullie er samen lol in.

Fase 2

Vanaf 6 weken beginnen baby’s ‘s nachts wat langer achter elkaar door te slapen. Met een beetje geluk geef je een late voeding heel laat op de avond en de eerste voeding ’s morgens vroeg. Wat zul jij lekker slapen! Als je baby wel ’s nachts om een voeding vraagt, kun je deze toch het beste nog geven. Dat doorslapen komt heus wel.

Fase 3

Vanaf 4 maanden wordt het tijd voor een vast slapengaan ritueel in de avond: pyjama aan, boekje voorlezen of een liedje zingen, aai over de bol, even knuffelen en licht uit. Vaste rituelen geven houvast en geborgenheid en helpen kinderen om een goed dag-nachtritme te krijgen. Huilt je baby veel bij het inslapen? Lees hier onze tips <link naar help mijn baby huilt>

Met tips en tricks naar een dag- en nachtritme

Het dag-nachtritme is iets wat je baby moet leren en daar kun je een handje bij helpen.

  • Begin de dag met het openen van de gordijnen. Hoe meer daglicht je uk krijgt, hoe sneller hij gewend raakt aan het ritme.
  • Gaat je baby overdag slapen, laat dan de gordijnen open.
  • Je hoeft overdag niet stil te zijn als je baby slaapt. Je kunt dus gerust stofzuigen, muziek op zetten of op een normale toon praten. Fluisteren is niet nodig. Die geluiden geven aan dat het dag is.
  • Ga het liefst wandelen in de ochtenduren. Juist het ochtendlicht zorgt voor het op gang brengen van de biologische klok.
  • Praat overdag tijdens het voeden tegen je baby. Zing liedjes, maak plezier.
  • Houd je tijdens een nachtvoeding heel stil en fluiter tegen je baby. Zo merkt je baby het verschil.
  • Doe ‘s nachts geen groot licht aan op de babykamer, zorg voor een nachtlampje of klein schemerlampje.
  • Maak ’s avonds en ’s nachts de babykamer zo donker mogelijk en doe dan wel zachtjes.

Denk aan jezelf

Dit constante patroon van slapen en eten van je baby kan voor jou flink vermoeiend zijn. En ook is het lastig dat je jouw ritme helemaal op dat van je baby moet aanpassen in het begin. Zie het als een fase en bedenk dat het weer voorbij gaat. Zorg ondertussen goed voor jezelf.

  • Neem rust: doe zelf ook een dutje of ga even liggen als je baby slaapt
  • Zorg voor voldoende me-time. Daardoor kun je het nieuwe leven beter aan.

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.

Vragen of advies over jezelf of je kindje?