Nutricia baby

De groeicurve van je baby

Als je met je kindje naar de kinderarts gaat, zal die het gewicht en lengte vergelijken met de gemiddelden voor kindjes van zijn leeftijd en met een algemene groeicurve. Deze curve is een soort maatstaf voor je dokter. Enkel je dokter kan deze gegevens interpreteren en de gemiddelden vergelijken. Hieronder alvast enkele algemene kanttekeningen.

Groei: volg de curve

Bij de geboorte weegt een baby gemiddeld 3 kg 250 (een marge van 500 g). De volgende vijf maanden groeit je baby enorm snel. Na 5 maand heeft hij zijn geboortegewicht verdubbeld en na 1 jaar zal hij bijna drie keer zoveel wegen als bij zijn geboorte. Tussen 1 en 5 jaar komt je kindje ongeveer 2 kg bij per jaar.

Een pasgeborene vermagert altijd na de geboorte

Je hebt misschien opgemerkt, net zoals vele andere mama’s trouwens, dat je baby’tje op de dag dat je het ziekenhuis verlaat magerder is dan bij zijn geboorte. Maak je geen zorgen. Pasgeborenen kunnen zo’n 5 tot 10% van hun geboortegewicht verliezen. Ze verwijderen gewoon het teveel aan water dat ze hebben opgeslagen toen ze nog in je buik leefden. Als alles normaal verloopt, begint je baby weer aan te komen vanaf de vijfde of zesde dag. In principe zal je baby tijdens de tweede week weer evenveel wegen als bij zijn geboorte.

Weeg je kindje niet elke dag

Het is echt niet nodig je baby elke dag te wegen. Het doktersbezoek en het bezoek aan het consultatiebureau, waarbij de curve wordt gecheckt, is meer dan voldoende. In sommige gevallen is het wel nodig een elektronische weegschaal te huren of te kopen. Als je baby bijvoorbeeld ziek geweest is en veel diarree heeft of veel moet overgeven, is het nodig dat je zijn gewicht heel precies opvolgt. En dat kan je alleen door hem wel dagelijks te wegen. Als je baby 5% van zijn gewicht verliest, ga dan onmiddellijk naar de dokter want dan loopt hij kans op uitdroging.

 Eén keer per maand

Je kinderarts of het consultatiebureau zal je baby wegen en zo zijn groei vaststellen. Het heeft geen zin om dat ook nog eens thuis te gaan doen. Daardoor zouden de resultaten wel eens heel afwisselend en niet zo betrouwbaar kunnen zijn. Na 1 jaar moet je baby elke drie maanden eens op de weegschaal staan en één tot twee keer per jaar als je baby ouder dan 2 jaar is.


Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 0,5 maand

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE?