Ontwikkeling

70% van de weerstand komt uit de buik

Je kan het je misschien moeilijk voorstellen, maar het systeem dat het lichaam beschermt, is niet zomaar 1 apparaatje ergens in je lichaam. Want eigenlijk zit het overal in je lichaam: je huid, je longen, je neus, je bloed…

Maar het grootste deel – zo’n 70% - zit in je buik. In de darmen om precies te zijn. Je darmen zijn dus niet alleen belangrijk voor het verteren van je eten, maar ook voor de weerstand. En dat geldt ook voor de darmen van je kind! 

Dat is niet voor niets, want veel stoffen van buitenaf komen via de mond in de darmen terecht. Niet alleen voedingsstoffen, maar ook bacteriën, virussen, stof en vuil. Bij kleine kinderen is dat zeker het geval! Die stoppen het liefst álles in hun mond.

Goed en kwaad

Als je kleintje stoffen via de mond binnenkrijgt, helpen de darmen het lichaam bij de beslissing wat daarmee moet gebeuren. Zijn het voedingsstoffen? Dan zorgen de darmen ervoor dat die worden verteerd en opgenomen. Maar komen er ziekteverwekkers in de darmen? Dan moet het immuunsysteem in actie komen om ze uit te schakelen. 

Hulp van bacteriën

De darmen krijgen hulp van goede bacteriën, die in onze darmen leven. Bij een volwassene gaat het om maar liefst 100 biljoen darmbacteriën. Dat is 10 keer zoveel als het aantal cellen van ons lichaam! Alle darmbacteriën samen hebben een gewicht van 2 kilo. Die bacteriën helpen niet alleen bij de vertering, maar ook bij de weerstand. De goede bacteriën verdringen bijvoorbeeld slechte bacteriën, waardoor die niet kunnen overleven in de darmen. 

Groot oppervlak

De darmen van een pasgeboren baby zijn zo’n 1,8 meter, bij een volwassene zijn ze meer dan 8 meter lang! Ze beslaan daardoor ook een enorm oppervlak. Als je alle plooien en rimpels zou gladstrijken, zijn de darmen ongeveer zo groot als een tennisveld. Op dit darmoppervlak zitten meer dan 100 biljoen goede darmbacteriën en zij geven schadelijke bacteriën geen kans!

De juiste voeding helpt

Bij de geboorte van je kindje zitten er nog geen bacteriën in zijn darmen. Deze moeten zich geleidelijk ontwikkelen. De juiste voeding helpt daarbij. Lees er hier meer over.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 1 maand

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.