Nutricia baby
Ontwikkeling

Zo ontwikkelt het immuunsysteem van je kindje

Het duurt meer dan 5 jaar voordat de weerstand van je kindje op volle sterkte is! Elke dag wordt het immuunsysteem sterker.

Bescherming begint al in de baarmoeder

Laten we bij het begin beginnen: toen je baby nog in jouw buik zat, was hij goed beschermd. Tijdens de zwangerschap zorgde jouw lichaam ervoor dat je baby voldoende weerstand had. Jouw immuunsysteem, net als de rest van je lichaam, werkte namelijk voor 2: het beschermde jou en je kindje. 

Jouw geschenk bij de geboorte: de eerste antistoffen

Bij de geboorte veranderde alles. Van de beschermde baarmoeder kwam je baby terecht in een onbekende omgeving vol bacteriën, virussen en andere stoffen. Toch kwam je kindje niet weerloos ter wereld! Ongemerkt kreeg hij een groot geschenk van jou: antistoffen die je via de placenta meegaf. Deze antistoffen beschermen je baby tegen ziekteverwekkers waarmee jij in aanraking bent gekomen voor en tijdens je zwangerschap. Maar deze bescherming is tijdelijk. Na 4 tot 6 maanden zijn deze eerste antistoffen uitgewerkt. Het immuunsysteem van je kleintje neemt het maken van antistoffen over, maar moet dit nog wel leren. 

Borstvoeding bevat antistoffen

Bij borstvoeding krijgt het lichaam van je kleintje regelmatig een nieuwe voorraad antistoffen van jou. In borstvoeding zitten namelijk antistoffen van de moeder. Lees er hier meer over.

Zelf antistoffen leren maken

Door het zelf maken van antistoffen bouwt je kindje immuniteit tegen ziektes op. Een goed voorbeeld zijn de waterpokken. Als je baby voor het eerst in contact komt met de waterpokken, dan heeft hij daar nog geen antistoffen tegen. Het immuunsysteem moet die nog leren maken en dit duurt even. In de tussentijd is je kindje even ziek van deze waterpokken. Ziekte is dus geen teken van een zwakke weerstand! Het geeft juist aan dat het immuunsysteem volop aan het leren is om deze ziekteverwekker de volgende keer geen kans te geven! 

Geheugen

Na elke doorgemaakte ziekte is de immuniteit van je baby weer gegroeid. Dit komt doordat het immuunsysteem een geheugen heeft; het bewaart het recept voor de antistoffen. De volgende keer dat je kindje in aanraking komt met de waterpokken, wordt hij niet meer ziek. Het immuunsysteem herkent de ziekteverwekker en weet precies welke antistoffen ertegen helpen. Je kind is immuun geworden voor de waterpokken.

Inentingen

Ook als je baby wordt ingeënt tegen ziektes, bouwt dit weerstand op. Bij inentingen wordt een stukje van een ziekteverwekker ingespoten, bijvoorbeeld de mazelen. Dit geeft je kindje de kans om antistoffen tegen de mazelen te leren maken, zonder er ziek van te worden. Komt hij later in aanraking met de echte mazelen? Dan herkent het immuunsysteem deze ziekteverwekker en worden snel de goede antistoffen aangemaakt. 

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 14

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.

Vragen of advies over jezelf of je kindje?