Je baby's VINGERTJES

Je baby ontdekt al heel vroeg dat hij vingertjes heeft. Maar hij ontdekt pas vanaf 9 maanden hoe handig die vingers eigenlijk zijn.

Je baby’s vingertjes na 9 maanden

Je baby ontdekt al heel vroeg dat hij vingertjes heeft. Maar hij ontdekt pas vanaf 9 maanden hoe handig die vingers eigenlijk zijn. Dat is ontzettend leuk om te zien. Je kindje oefent volop, ook met eten in zijn mond stoppen. Rond 9 maanden is je kindje klaar voor lekkere tussendoortjes. Op deze pagina geven we enkele handige en lekkere tips. En je mag ons natuurlijk altijd bellen als je inspiratie nodig hebt! 

Kleine grijpgrage vingertjes

We vertellen je niets nieuws als we zeggen dat je baby heel nieuwsgierig is. Dat betekent dat de ontwikkeling van zijn lijfje en hersenen in volle gang is. Rond 9 maanden ontwikkelt de vaardigheid van je baby’s vingertjes zich met reuzensprongen. Zijn vingertjes worden ineens tien kleine gereedschapjes die hij kan gebruiken om dingen aan te raken, te duwen, vast te pakken en ja…wat eigenlijk niet? Zijn snelle hersenontwikkeling in deze periode zorgt dat hij heel snel zijn oog-handcoördinatie ontwikkelt. Die wordt in de komende maanden en jaren steeds beter.Nu je baby merkt dat zijn vingertjes heel handig zijn bij het ontdekken van dingen, zal hij niet meer zomaar alles in zijn mondje stoppen om te ‘zien’ wat het is. Maar af en toe zal dat best nog kunnen gebeuren, ook als hij straks een peuter is. Dus blijf oppassen en houd kleine spullen buiten handbereik.

De volgende stap: oppakken en laten vallen!

Je baby leert snel hoe hij dingen moet oppakken. Maar hoe moet je ze loslaten? Dat is wat moeilijker. Het duurt een poosje voordat hij doorheeft wat er precies gebeurt als je iets loslaat. Maar als hij het eenmaal weet … dan blijft hij dat uitproberen. Dus bereid je voor op flink wat opraapwerk! Denk niet dat je kindje je plaagt en uitlacht als je voor de zoveelste keer dat ene blokje voor hem opraapt. Integendeel: hij lacht en kraait van plezier, omdat hij het leuk vindt om te oefenen. 

Leuke doedingetjes voor grijpgrage babyhandjes

Rond de 10-11 maanden is de oog-handcoördinatie van je baby al zo goed dat hij kleine dingetjes prima kan oppakken en weer kan neerleggen. Kan jouw baby dat nog niet zo goed? Wees gerust. Elke baby ontwikkelt zich in zijn eigen tempo.Onderstaande spelletjes kun je gezellig samen doen. Het zijn goede hand- en vingeroefeningen. 

  • Ontdek stoffen of kartonnen boekjes en uitklapboekjes. Laat je kindje de pagina’s omslaan en plaatjes aanwijzen; 
  • Geef je baby blokjes met eenvoudige vormen of geef hem blokjes die hij makkelijk kan opstapelen; 
  • Rol een zacht balletje naar je kindje toe en leer hem de bal terugrollen; 
  • Laat je baby lekker met wat zand spelen. Daar kun je veel mee doen! 

Lekkere tussendoortjes

Baby’s vinden het heerlijk om zelf eten in hun mond te stoppen. Jouw kindje ook, let maar op! Het ‘zelf doen!’ zit er al vroeg in. Met handige hapjes houd je je kindje lekker bezig tijdens het eten. Zo kun je zelf ook even eten. Af en toe zal je kindje ook iets van jouw bord willen pakken. Wijs hem dan voorzichtig op zijn eigen bordje met eten. Daar ligt ook veel lekkers! Lekkere en gezonde hapjes voor je kindje zijn reepjes fruit en groenten. Stoom harde groenten eerst en laat ze goed afkoelen.Het duurt even voordat je baby een lepel goed kan vasthouden. Tot die tijd zal hij zijn vingertjes gebruiken. En als hij met een lepel wil eten, gaat dat natuurlijk niet in één keer goed. Neem de tijd om te oefenen en laat je kindje knoeien. Stimuleer hem om zelf te eten. Waarschijnlijk vindt hij dat hartstikke leuk. Wat extra slabbetjes of schone kleertjes zijn geen overbodige luxe! En vergeet je camera niet, zodat je de mooiste momenten vast kunt leggen.

Van flesje naar drinkbeker

Dingetjes vastpakken gaat steeds beter en de oog-handcoördinatie van je baby gaat met sprongen vooruit. Rond 9 maanden kun je hem nu melk leren drinken uit een drinkbeker. Begin bijvoorbeeld met een open beker met twee handvatten. Doe daarin wat yoghurt; dat is wat dikker en zorgt ervoor dat je kindje minder knoeit. Gaat het drinken van de yoghurt goed? Dan kun je kiezen voor een wat dunnere vloeistof. Roer de yoghurt goed door en leng het steeds wat meer aan met water. Ook hier geldt: geduld is een schone zaak. Blijf je kindje stimuleren en geef hem complimentjes als het goed gaat. In bad oefenen is ook handig: daar is knoeien minder erg. 

Links of rechts?

Je kindje zal de eerste twee tot drie jaar beide handjes gebruiken. Pas na veel oefening zul je zien dat hij een voorkeur voor links- of rechts krijgt. Tot die tijd is het belangrijk dat je kindje lekker veel speelt om alle vingertjes te trainen. Maar dat doet hij vanzelf wel!