START met het eten van BROOD

Vanaf 6 maanden mag je kindje ook granen eten, zoals tarwe, en kun je starten met brood.

Introductie van brood

Om te beginnen is lichtbruin brood een goede keuze. Vervolgens kan dit opgebouwd worden naar tarwebrood en volkorenbrood. Op deze manier kunnen de darmen geleidelijk wennen aan de hoeveelheid vezels. Als je kleine eraan toe is, kun je stukjes brood zonder korst geven. Doop het brood dan eerst in wat opvolgmelk. Dit maakt het eten gemakkelijker. Gaat dit goed? Dan kan je kindje als lunch een boterham zonder korst eten met margarine en beleg. Vervolgens kun je bijvoorbeeld eens een broodkorst uit de hand als tussendoortje aanbieden. Je zult zien dat je kleintje erop begint te sabbelen: zijn eerste kennismaking met een grovere structuur! Klik hier om meer te lezen over het belang van granen.

Lekker en gezond broodbeleg

Kies in eerste instantie voor smeerbaar beleg zoals light zuivelspread of groentespread. (Smeer)kaas en smeerleverworst worden in verband met de hoeveelheid zout tegenwoordig helemaal afgeraden. Geef verschillende soorten beleg en kies voor varianten zonder toegevoegd zout en suiker.

Gebruik altijd wat margarine

Smeer altijd wat margarine op het brood, dit bevat goede vetten die je kleintje nodig heeft voor zijn groei en ontwikkeling. Omdat de meeste kindjes wat te weinig vetten binnenkrijgen, kun je beter margarine gebruiken dan halvarine. Varieer! Ook voor broodbeleg geldt: variatie is belangrijk! Versier de boterham van je kindje ook eens met groenten zoals tomaat en komkommer. Dit is gezond en het ziet er leuk uit! 

Suggesties voor broodbeleg voor je kleintje zijn:

* Pindakaas of notenpasta (zonder stukjes noot) zonder toegevoegd zout
* Light zuivelspread
* Hüttenkäse
* Jam
* Fruitstroop (appel of perenstroop)
* Groente, zoals een geprakte avocado of een 4 maanden groentepotje Olvarit * Fruit, zoals een geprakte banaan of aardbeien of een Olvarit fruithapje
* Vegetarische smeerleverworst

Voor oudere kindjes zijn ook magere vleeswaren* en een hard gekookt eitje geschikt. Dit mag vanaf 6 maanden, maar in verband met de structuur is het geschikt voor kindjes die goed stukjes kunnen eten.

*Kies geen bewerkte vleeswaren zoals worst. Deze zijn namelijk vrij zout en bevatten veel verzadigd vet. Ham en kipfilet zijn geschikte keuzes.

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE? Wij zijn er voor jou!

MELD JE AAN voor de Nutricia Baby Club en ontvang:

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders