Nutricia baby

Wanneer moet ik mijn baby laten vaccineren?

Het is normaal dat je vragen hebt over vaccinaties. Je kinderen beschermen tegen ziekten is dan ook een van je belangrijkste taken als ouder. Weten wanneer en waartegen je je kinderen beter vaccineert, helpt je om hun gezondheid optimaal in de gaten te houden.

De informatie die hier verstrekt wordt geeft je meer inzicht in het onderwerp, maar als je nog vragen hebt kan je steeds contact opnemen met ons team. ​​​​​

​​​Wanneer moet ik mijn baby laten vaccineren?

 Alle baby's, ook als ze te vroeg geboren zijn, zouden rond de leeftijd van twee maanden voor het eerst ingeënt moeten worden. Op die leeftijd beginnen ze immers de immuniteit die ze geërfd hebben van hun moeder te verliezen. Vraag hierover meer informatie aan je kinderarts of Kind & Gezin.

Zal mijn baby last hebben van neveneffecten? 

Het veiligheidsprofiel van de vaccins in kwestie is uitstekend en allergische reacties zijn uitermate zeldzaam. De belangrijkste mogelijke ongemakken zijn roodheid of het opzwellen (oedeem) van het injectiepunt. Daarom is het een goed idee om
paracetamol voor baby's bij de hand te hebben. Je kinderarts zal je dit voorschrijven. 

Soms krijgen baby's lichte koorts of lichte symptomen van de ziekte waartegen ze ingeënt zijn. De kans is echter zeer klein dat je kind te kampen krijgt met ongewenste neveneffecten of ernstige complicaties. Het risico op de ziekten zelf, wanneer je het kind niet inent, is veel groter. 

Als je een negatieve reactie vreest van je baby op het vaccin, spreek er dan over met je kinderarts of met een kinderverzorgster. 

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 1,5 maand