Alles over SLAPEN

Slapen is gezond. Zeker voor je baby. Slaap speelt een belangrijke rol in de groei en in de ontwikkeling van de hersenen. Maar hoe leer je je baby goed (in)slapen en op de tijden die jij graag wil? Met onze tips voor het opbouwen van een slaaproutine en weetjes over slaaptraining wordt jouw baby een superslaper.

Het slaapritme van je baby

In het begin lijkt het alsof je zelf helemaal niet aan slapen toekomt. Je baby slaapt dan wel 16 uur per dag, maar niet aan een stuk . Elke 3 uur is je uk weer wakker. Dat is heel normaal. Pas als je baby groeit en het maagje groter wordt, drinkt je baby per keer wat meer, kunnen de tijden tussen de voedingen dus langer worden en kan je baby ook langer doorslapen. Lees meer over het slaapritme van je baby.

Je baby kent geen verschil tussen dag en nacht

Het liefst wil je dat je baby ‘s nachts doorslaapt en overdag meer wakker is en dan kleine dutjes doet. Maar daarvoor moet je baby leren wat het verschil is tussen dag en nacht. Hoe je dat doet lees je hier. Langzaam maar zeker kun je je baby aanleren op bepaalde tijdstippen van de dag te slapen en een slaaproutine te ontwikkelen. Slaaptraining kan je hierbij helpen. 

Slaaptraining: wat is dat?

Een slaaptraining is je kind laten wennen aan een vast slaappatroon en manier van inslapen. Baby’s hebben bij de geboorte namelijk nog geen echt dag- en nachtritme, dat moeten ze leren. Het ene kind heeft hier meer moeite mee dan het andere. Met een slaaptraining kun je je uk helpen een ritme te vinden. 

Slaaptraining: wat past bij welke leeftijd?

0-3 maanden

Het heeft weinig zin om je baby nu een strak slaapschema aan te leren. Je kleintje heeft elke paar uur een voeding nodig. Dus het is gezond voor je baby om maar een paar uur achter elkaar te slapen. Wel kun je vanaf 6 weken je baby op vaste momenten dutjes laten doen en op die manier langzaam een slaaproutine ontwikkelen. Als je je baby dan elke dag op dezelfde tijdstippen een dutje laat doen, raakt hij gewend aan dat slaappatroon. Zo ontdek je ook hoe lang je uk per keer slaapt. Dat varieert in het begin nogal. Maar na een poosje ontstaat er een patroon in. 

4-6 maanden (en verder)

Veel baby’s kunnen vanaf 4 maanden met minder voedingen toe en ook de nacht doorslapen. Dit is het moment om aan slaaptraining te gaan doen. Vanaf 6 maanden kun je je baby ook met een vast slaapritueel laten wennen aan het idee dat het ’s avonds bedtijd is. Natuurlijk moet je uk daaraan wennen en jij ook. Maar je zult merken dat dit je baby een veilig gevoel geeft. 

Soorten slaaptraining

Er zijn grofweg 2 manieren om slaaptraining aan te pakken. Wat het meest geschikt is voor je baby zul je moeten proberen. Elk kind is anders en ook elke ouder is anders. Kijk wat het beste voelt en het beste bij jullie past.

Gecontroleerd huilen

Dit betekent dat je je baby vanaf 6 maanden, ‘gecontroleerd’ kunt laten huilen voor het slapen gaan. Zo leert je kind alleen in slaap te vallen. Je laat je baby een paar minuten huilen voordat je gaat kijken. Je tilt je kind niet uit bed, je troost en geeft een knuffel terwijl je baby in bed blijft liggen. Je laat je baby elke keer net iets langer huilen, voordat je er naartoe gaat. Dit probeer je een aantal avonden achter elkaar. Deze slaaptraining vraagt veel van jouw doorzettingsvermogen: je laat je baby immers huilen, terwijl je liever zou willen knuffelen en geruststellen.

Dichtbij blijven

Dit kan ook vanaf 6 maanden: de bedoeling is dat je op de babykamer blijft als je je baby in bed hebt gelegd om te slapen. Maar je gaat steeds iets eerder de babykamer verlaten. Als je ziet dat je baby met de oogjes begint te knipperen van de slaap, geef je een nachtzoen en een aai over het bolletje. En terwijl je lieve woordjes fluistert, ga je wat verder van het bedje af staan of zitten. Zo wordt de afstand langzaam opgebouwd. Uiteindelijk verlaat je het kamertje. Wordt je baby onrustig? Kom dan weer dichter bij het bedje en herhaal het ritueel tot je baby in slaap valt. Als het goed is, wordt de tijd dat je bij je baby blijft steeds korter, je baby raakt eraan gewend.

Het slaapritueel

Een slaapritueel is vooral een vaste volgorde van handelingen, een herkenbaar ritueel voor je baby waardoor het duidelijk is dat het bedtijd is.
Probeer onderstaande 6 stappen om je kleintje rustig voor te bereiden op het slapen gaan:

  1. Laat je baby ontspannen met een lekker warm badje. Doe je kleintje een pyjamaatje aan, lekker warm voor de nacht.
  2. Dim het licht in de kamer. Het teken dat het einde van de dag nadert. De knussere atmosfeer herkent je kindje als ‘bijna bedtijd’.
  3. Geef de laatste voeding. Zo gaat je uk met een vol buikje slapen.
  4. Komen de tandjes al door, dan is dit het moment om even samen tandjes te poetsen voor het slapen gaan.
  5. Leg je baby in bed en zing een zacht slaapliedje of vertel een klein verhaaltje. Jouw stem stelt gerust.
  6. Geef je uk een nachtzoen, een knuffel en een aai over het bolletje. Jouw geur en aanraking geven en veilig gevoel, zodat je kleintje rustig in slaap kan vallen.

Zo weet je of je baby moe is

Je uk kan nog niet zeggen: ik ben moe. Maar gelukkig kun je wel herkennen wanneer je kleintje moe is en toe aan een slaapje. Deze tekenen wijzen erop dat het bedtijd is:

  • Je baby wrijft in de oogjes
  • Je baby staart met een wazige blik en kijkt je niet meer aan
  • Je baby draait het hoofd van je af
  • Je baby wrijft over de oortjes
  • De oogjes zijn rood omrand
  • De oortjes worden rood
  • Er komen blosjes op de wangen
  • Je baby laat het hoofdje zakken, kin op de borst
  • Je baby heeft last van fladderende armpjes en beentjes
  • De ademhaling gaat geluid maken 

MELD JE AAN voor de Nutricia Baby Club en ontvang:

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE? Wij zijn er voor jou!