Voeding

Bijvoeding en allergie

Als je lichaam reageert op eiwitten in de voeding, spreken we van een voedselallergie.

Bijvoeding en allergie

Als je lichaam reageert op eiwitten in de voeding, spreken we van een voedselallergie. De meest voorkomende allergie bij baby’s is koemelkallergie. Je kindje reageert dan op de eiwitten uit koemelk. Heeft je kindje een (verhoogde kans op) allergie? Ook dan kun je vanaf 4 maanden starten met het geven van vaste voeding. Geef je kindje wel voldoende tijd om aan de nieuwe voeding te wennen: geef 1 tot 2 verschillende voedingsmiddelen per 3 dagen. Kijk hoe je kindje erop reageert en overleg eventueel met je consultatiebureau of arts.

Klachten bij allergie

Klachten die voor kunnen komen bij een (koemelk)allergie zijn: onrustig drinken, eczeem, huiduitslag, darmkrampjes, diarree, spugen, ontroostbaar huilen, slecht slapen, aanhoudende verkoudheid, luchtwegproblemen en een groeiachterstand. Voedingsmiddelen die een allergie kunnen veroorzaken zijn: kippenei, soja, pinda, noten, pitten, zaden, tarwe, vis, schaal- en schelpdieren. We noemen dit allergene producten.Advies voor de introductie van voedingsmiddelenJe kunt allergene voedingsmiddelen dus beter niet te vroeg aan je kindje geven. Het algemene advies is als volgt: 

  • Vanaf 6 maanden mag je kindje tarwe. 
  • Vanaf 9 maanden mag je kleintje ook koemelk (tenzij je kindje daarvoor allergisch is), alle vissoorten, zaden, pitten en soja. 
  • Vanaf 12 maanden kun je kippenei, schaal- en schelpdieren, noten en pinda’s proberen.

Tips voor bijvoeding

Wanneer je kindje een allergie heeft, let dan bij de introductie van bijvoeding in ieder geval op de volgende punten: 
  • introduceer de verschillende soorten bijvoeding één voor één. 
  • geef een nieuw product bij voorkeur 3 dagen achter elkaar in steeds grotere hoeveelheid. 
  • geef in eerste instantie 1 à 2 eetlepels per keer. 
  • in het begin zijn gekookte producten beter dan rauwe producten. 
  • wacht bij een allergische reactie met het introduceren van een nieuw voedingsmiddel tot alle verschijnselen van de reactie zijn verdwenen. Probeer het een maand daarna nogmaals. 
  • geef een nieuwe soort groente of fruit het liefst in de ochtend, zo kun je gedurende de dag kijken hoe je kind erop reageert.

Allergiewijzer

In onze productzoeker kun je nagaan welke Olvarit potjes en Bambixproducten je kindje beter wel of niet kan eten bij een bepaalde allergie. Je vindt hierin ook informatie als je wilt dat je kindje een bepaald voedingspatroon volgt, bijvoorbeeld zonder (varkens)vlees of biologisch.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 4,5 maand

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.