De signalen
Zo kan je uk aangeven dat het klaar is voor een eerste hapje:
- Elke hap die jij in je mond stopt, wordt met interesse gevolgd.
- Je baby zuigt op de vuistjes of stopt vaak dingen in de mond.
- Je baby wil meer drinken dan voorheen.
- Je baby wordt ’s nachts weer wakker terwijl je uk daarvoor al de hele nacht lekker doorsliep.
- Je baby maakt hapbewegingen en smakgeluidjes.
Van start met het eerste hapje
Als kinderen tussen de 4 en 6 maanden oud zijn, krijgen ze behoefte aan hun eerste hapjes. Is jouw uk 4 maanden en zijn de signalen duidelijk? Check dan het hapjesplan en ga samen van start. Zo kan je baby gaan wennen aan andere smaken en structuren. En ook voor de ontwikkeling van de mondmotoriek is het leren happen van een lepeltje goed.
Nog niet toe aan een eerste hapje?
Maar misschien heeft jouw kleine helemaal nog geen interesse. Dat is ook prima. Eventueel kun je een klein hapje groente geven aan je baby om te kijken wat de reactie is. Is je baby enthousiast? Geef dan morgen weer een paar hapjes. Moet je baby er toch nog niet veel van hebben? Wacht dan gewoon een paar dagen of weken en probeer het daarna nog eens. Ieder kind ontwikkelt zich in een eigen tempo en misschien heeft jouw kleine hier gewoon wat meer tijd voor nodig.
In het begin zijn het ook nog echt ‘oefenhapjes’. Als jouw kind nog niet wil, hoef je niet bang te zijn dat het bouwstoffen, vitamines en mineralen tekort komt. Pas als je kleine 6 maanden is, is het belangrijk dat het menu gevarieerder wordt dan alleen borstvoeding of flesvoeding. Dan zijn extra bouwstoffen en vitamines en mineralen uit bijvoorbeeld groenten, aardappelen en fruit echt nodig.