Nutricia baby
Voeding

Hoe start je met vaste voeding?

Het maagje van je kindje is tot nu toe alleen gewend aan melk. De overgang van alleen borst- of flesvoeding naar een combinatie met vaste voeding gaat in kleine stapjes. Laat je kindje rustig wennen aan de nieuwe smaken en aan het eten van een lepeltje. Geef je kindje in het begin een paar theelepeltjes gepureerde vaste voeding. Gaat dit goed? Dan kun je hem de volgende keer zelf laten bepalen hoeveel hij eet. Maak je geen zorgen als je kindje niet alles opeet, oefening baart kunst!

Leren eten met een lepeltje

Eten van een lepeltje leert je kindje het beste als je het horizontaal voor zijn mondje houdt. Strijk het lepeltje niet af aan zijn gehemelte, maar laat hem het eten zelf van het lepeltje happen. Zo help je je kindje zijn mondspieren goed te gebruiken en kan hij zijn eigen tempo aanhouden.
De eerste keren kan dit best even wennen zijn! Maak je dus vooral geen zorgen als meer groente naast de mond dan in de mond van je kindje komt. Het vergt namelijk een heel andere techniek met de spieren van de mond dan de kleintje gewend is!

Loop niet te hard van stapel. Start met een paar kleine lepeltjes per dag. Je kind zal de voeding waarschijnlijk eerst van het lepeltje zuigen, net alsof hij uit de borst of fles drinkt. Het duurt even voordat je kleintje gewend is aan eten van een lepeltje. Maak je geen zorgen als hij de eerste hapjes direct weer uitspuugt. Een slabbetje kan dus goed van pas komen 😉.

Oefenhapjes met Olvarit rijstebloem

Wil je oefenen met de eerste hapjes van een lepeltje? Probeer dan eens Olvarit Rijstebloem. Je kunt het mixen met moedermelk of flesvoeding, tot het de dikte van een gevulde soep of dunne pap heeft. Olvarit Rijstebloem is van nature glutenvrij, bevat geen toegevoegde suikers, en is mild van smaak. Vanaf 6 maanden is er ook Olvarit Tarwe & Haver.

Beste groenten en fruit om mee te starten

Het belangrijkste hier is: houd het puur en simpel!

Kies bijvoorbeeld voor gepureerd fruit, zoals peer, banaan, appel of mango. Of neem zachtsmakende groenten zoals broccoli, wortel en bloemkool. Als je zelf je fruit- en groentehapjes maakt, verwijder dan de velletjes en pitjes voordat je het hapje pureert. Voeg geen extra zout of suiker toe. Laat je baby juist wennen aan de pure smaak van fruit en groente. Te veel zout is bovendien niet goed voor je baby. Lees hier welke gezonde hapjes heel geschikt zijn voor het eerste hapje.

Smaken afwisselen

Door je kindje afwisselend verschillende soorten groente en fruit te geven, leert hij al vroeg allerlei smaken kennen. Deze variatie kan ervoor zorgen dat hij ook later sneller nieuwe smaken accepteert. Spuugt je kindje zijn eerste hapjes direct uit en trekt hij een heel vies gezicht? Blijf dan rustig proberen. Het is niet gek als je een smaak tussen de vijf en tien keer moet aanbieden. Het is heel normaal dat hij even moet wennen. Bovendien beleeft hij de smaak veel intenser dan wij als volwassenen, omdat jonge kinderen meer smaakpapillen hebben. Het uitspugen of gek kijken wijst ook niet direct op ‘het niet lusten’, blijf het dus vooral aanbieden.

Geef nieuwe voeding eerst in kleine hoeveelheden, bijvoorbeeld een paar theelepels. Zo kun je kijken of je kind er goed op reageert. Als je dezelfde soort groente of fruit een paar dagen achter elkaar hebt gegeven, kun je wat nieuws proberen. Maar het voornaamste is: houd het tempo van je kindje aan.

Timing

Om te oefenen met de eerste hapjes, kies je best een moment waarop je kind niet té hongerig is, bijvoorbeeld tussen twee voedingen in.

Volg het 5 stappen Hapjesplan!

Het Hapjesplan is een handige tool waarin we stap voor stap uitleggen waar je kindje aan toe is. In het eetdagboek kan je makkelijk bijhouden wat je kindje wanneer heeft gegeten en of hij het lekker vond of niet. Superhandig! Ontdek het Hapjesplan hier.

Op zoek naar een voedingsschema? Check zeker eens het schema hieronder voor baby's vanaf 4 maanden. Succes!

Voedingsschema's

4-5 maanden

Vragen of advies over jezelf of je kindje?