Voeding

Zo combineer je borst- of flesvoeding met de eerste hapjes

Die kleine uk van jou groeit als kool en krijgt langzaam zin in wat anders dan borst- of flesvoeding. Beetje voor beetje bouw je de hoeveelheid vast voedsel op. Logisch gevolg: je uk gaat minder melk drinken. Tot je kind 1 jaar is, blijft borst- of flesvoeding wel de belangrijkste voeding. de eerste dagen niet aankomt in gewicht. Dat hoort erbij. Bijvoeden is bijna nooit nodig.

De eerste bijvoeding: melk blijft de basis

Is jouw baby toe aan de eerste hapjes? Dan kun je beginnen met een groentehapje. Een paar kleine lepeltjes per dag is echt genoeg. Het gaat nu vooral nog om het wennen aan smaken en een andere structuur. En ja, ook het leren happen van een lepeltje is wennen. Tot je kleintje 6 maanden is, is het hapje echt nog een tussendoortje. De borst- of flesvoeding blijft het belangrijkste deel van de voeding die je baby krijgt. Kies voor de eerste hapjes een moment waarop je baby niet té hongerig is, bijvoorbeeld tussen twee melkvoedingen in. De borst of de fles blijf je gewoon geven zoals je gewend was. Lees hier meer over hoe je kunt beginnen met de eerste hapjes.

Steeds minder melk en meer vaste voeding

Pas als je kind grotere hoeveelheden en gevarieerd vast voedsel eet, is dat voldoende om fles- of borstvoeding te vervangen. Overleg met je consultatiebureau over de hoeveelheid melk die je kindje naast de vaste voeding nodig heeft. Zo ga je uiteindelijk langzaamaan van 4 keer melkvoeding en een paar hapjes per dag, naar een dagmenu met 3 hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en warme maaltijd), wat zuivelproducten en 3 tussendoortjes.

Voedingsschema's voor je baby vanaf 6, 8 en 12 maanden

We hebben handige voedingsschema’s voor je gemaakt, zodat je kunt zien wat je kindje ongeveer nodig heeft op welke leeftijd. Zo heb je een beetje houvast.


Tool

Het 5 stappen hapjesplan

Met deze tool ga je in 5 stappen van de eerste babyhapjes naar 3 hoofdmaaltijden per dag.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 4,5 maand

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.

Vragen of advies over jezelf of je kindje?