Voeding

Overstappen van borstvoeding naar flesvoeding: een speciaal moment

Moedermelk is één van de mooiste wonderen van de natuur. Het bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft om goed te groeien en zich gezond te ontwikkelen. Vooral de eerste 6 maanden is moedermelk heel belangrijk. Lukt dit niet (meer), dan zijn er zeker genoeg alternatieven om je kleintje een gezonde start te geven.

Overschakelen naar flesvoeding is een hele aanpassing voor je kindje, maar ook voor jou. Neem hier dus zeker je tijd voor. Afscheid nemen van borstvoeding is voor veel moeders een emotioneel moment. Plots ben je fysiek minder dichtbij en heb je misschien het gevoel dat je een fase afsluit. Het is normaal om je wat verdrietig te voelen bij het stoppen van borstvoeding.

Ook lichamelijk verandert er veel voor jou. Je lichaam moet stilaan de boodschap krijgen dat het de productie van moedermelk mag staken. Het afbouwen van borstvoeding duurt gemiddeld twee tot vier weken.

Klik hier voor een overstapschema* dat je op weg kan helpen.

AAN DE SLAG

1 WATER

Het is aangewezen om de flesjes in de eerste 6 maanden te steriliseren. Voor de allerkleinsten wordt flessenwater aangeraden. Op voorhand filteren hoeft niet, maar kijk wel het etiket na. Daar staat op vermeld of het geschikt is voor flessenvoeding.

Voor natuurlijk mineraalwater wordt aanbevolen om water te kiezen dat geschikt is voor het bereiden van babyvoeding, en dat dus aan specifieke criteria voldoet. Onderstaande tabel helpt je daarbij. Evian is bijvoorbeeld heel geschikt voor flesvoeding.

2 EERST WATER, DAN PAS VOEDING

Doe je het omgekeerd? Dan loop je de kans dat het poeder moeilijk oplost en de concentratie te hoog ligt, wat voor obstipatie kan zorgen. Mama's die eropuit trekken, nemen best water mee in een thermosfles, het poeder in een apart zakje of potje.

3 ALTIJD OP KAMERTEMPERATUUR

Wil je het water toch opwarmen, mik dan op 37°C. Is het te heet, dan gaan de vitamines verloren. Als je een microgolfoven gebruikt, is de voeding niet altijd gelijkmatig opgewarmd. Rol de fles eerst tussen je handen of laat wat water op je pols druppelen om de temperatuur te controleren.

4 GOED BEWAREN

Restjes flesvoeding bewaren of opnieuw opwarmen is uit den boze. De kans op besmetting of verlies van nutritionele waarde is te groot.

Hetzelfde geldt voor invriezen. Dit doet de melk klonteren en verkleuren. Borstvoeding invriezen kan wel perfect.

5 DE JUISTE (VER)HOUDING

Doseer juist en zorg dat de speen helemaal gevuld is met melk. Hou de fles ook goed omhoog, zo hapt de baby geen lucht. Gebruik geen maatschap van andere soorten melk. Aanlengen zorgt ervoor dat de melk klontert.

Hoe je precies een flesje klaarmaakt, vertellen we je hier.

Hoeveel flesvoeding heeft je kindje dagelijks nodig?

Ieder kindje is anders. Zeker in het begin heeft je baby nog geen vast voedingsritme. Hoeveel flesvoeding je kindje nodig heeft, is onder andere afhankelijk van zijn gewicht en lengte. Daarnaast zijn er kinderen die minder vaak drinken en kindjes die juist wat vaker drinken. De voedingsbehoefte en het voedingsritme verschilt dus per kindje. Het consultatiebureau bepaalt de hoeveelheid voeding die jouw kindje nodig heeft.

Zelf uitrekenen

Je kunt de hoeveelheid flesvoeding voor je kindje ook zelf uitrekenen met een eenvoudig rekensommetje. Voor elke kilo die je kind weegt, heeft hij ongeveer 150 ml voeding per dag nodig. Weegt je kindje bijvoorbeeld 4 kilo, dan is 4 x 150 ml = 600 ml voldoende.

Klik hier voor een overzicht van wat het gemiddelde kindje drinkt per leeftijd/per gewicht.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 6 maanden

Vragen of advies over jezelf of je kindje?