Alle baby informatie van A tot Z

Borstvoeding

Borstvoeding stimuleren

Meestal duurt het een aantal dagen voordat je borstvoeding goed op gang komt. Je kindje en jij moeten vaak even aan elkaar wennen

De productie van borstvoeding stimuleren

Hoe kun je je borstvoeding stimuleren? Heb vertrouwen in jezelf! Dat is het belangrijkste. Als je baby is geboren, is het goed om hem binnen een uur aan jouw borst te leggen om de borstvoeding op gang te brengen. Dan is de voedingsreflex van je baby namelijk heel sterk. Daarnaast moet je natuurlijk leren hoe je je kindje aanlegt. Als je je baby goed hebt aangelegd, zie je alleen nog een stukje tepelhof boven je baby’s bovenlip. Zijn lipjes krullen naar buiten, zijn tongetje ligt onder je tepelhof en zijn kinnetje ligt stevig tegen je borst aan. Wil je zorgen dat borstvoeding geven een succes wordt, dan kunnen deze tips helpen:


  • goed voor jezelf te zorgen en voldoende rust te nemen. 
  • gezond te eten. 
  • minimaal twee liter per dag te drinken. 
  • je kindje regelmatig aan te leggen. 

Twijfel je of je baby wel voldoende voeding binnenkrijgt? Neem dan contact op met je consultatiebureau, arts of lactatiekundige. Zij kunnen je meer informatie geven. Meestal is er niets aan de hand en groeit je kindje voldoende van je borstvoeding.


Borstvoeding opwekken met een massage

Door je borsten te masseren, kun je de toeschietreflex stimuleren. Hiermee kun je de toeschietreflex van borstvoeding opwekken.


  1. Als je gaat masseren, zorg dan dat je ontspannen bent. Gebruik twee vingers en maak ronddraaiende bewegingen over je hele borst, ook aan de onderkant. 
  2. Je kunt ook een gesloten vuist gebruiken om je borsten te masseren. Rol voorzichtig met je vuist over je borst richting je tepel. Gebruik geen massageolie; de geur en smaak kunnen je baby afschrikken. 
  3. Als je beide borsten hebt gemasseerd, draai dan één voor één je tepels voorzichtig tussen je wijsvinger en duim. Hierdoor komen er hormonen vrij en wordt je toeschietreflex gestimuleerd. 

Mijn kind wil de hele dag drinken: groeispurt

Soms lijkt het alsof je kind de hele dag door wil drinken. Hij heeft dan een zogeheten ‘groeispurt’. Misschien lastig, maar het heeft een functie: als je je kind vaker aanlegt, stimuleer je de melkproductie. Je borstvoeding past zich zo aan de behoefte van je baby aan. Lees meer over groespurten bij borstvoeding.


Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 40

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.

Vragen of advies over jezelf of je kindje?