Voeding

Voedingsschema 4 maanden

Als je kindje naast borst- of flesvoeding ook de stap maakt naar vaste voeding, is dat een bijzonder moment. Hieronder vind je een handig schema dat je ook kan downloaden!

Dagmenu voor kindjes vanaf 4 maanden

7 – 8 uur: Ontbijt 

200* ml borst- of flesvoeding

11 – 12 uur: Lunch 

Een fijn gepureerd groentepapje, bijvoorbeeld van worteltjes, broccoli of bloemkool. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een Olvarit groentemaaltijd. Er is ook een bio assortiment beschikbaar!

De lunch wordt aangevuld door een borst- of flesvoeding.

15 – 16 uur: Tussendoortje

200 ml borst- of flesvoeding 

19 – 20 uur: Avond

200 ml borst- of flesvoeding

22 – 23 uur: Voor het slapen gaan

200 ml borst- of flesvoeding. Als je wilt, kan je er ook 2-3 eetlepels Olvarit rijstvlokken aan toevoegen.

*Deze hoeveelheden zijn algemene richtlijnen. Elk kind is anders. Zolang je kind goed groeit, levendig is en minstens 6 plasluiers per dag heeft, is dat prima!

Wanneer is je kindje klaar voor het eerste hapje?

Je kindje geeft meestal zelf aan dat hij klaar is voor het eerste hapje. Bijvoorbeeld door op zijn handjes te sabbelen, dingen in zijn mond te stoppen of jouw eten in de gaten te houden. 

Hoeveelheid melk en hapjes

Het Voedingscentrum adviseert om tussen de vier en zes maanden te beginnen met de eerste hapjes groente voor je kindje. Tot de leeftijd van 6 maanden is borstvoeding de belangrijkste voeding voor je kindje. Deze hapjes zijn uitsluitend bedoeld als extra moment tussen de borst- of flesvoedingen in. Deze oefenhapjes vervangen niet de reguliere borst- of flesvoedingen. Je kindje leert in deze fase nieuwe smaken kennen. Bekijk een voorbeeld dagmenu voor kindjes vanaf 4 maanden en zie hoeveel melk en hapjes je je kindje kunt geven.

Hoeveelheid melk na 6 maanden

Tot 6 maanden is borst- of flesvoeding de belangrijkste voeding voor je kindje. Hoeveel melk heeft je kindje na die tijd nodig? Bekijk het voedingsschema met daarin de hoeveelheid melkvoeding.

Voedingsschema voor kindjes vanaf 6 maanden

Benieuwd wat je kindje eet als hij straks 6 maanden is? Bekijk het voedingsschema voor kindjes vanaf 6 maanden.

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.