Nutricia baby
Voeding

Voedingsschema's voor je baby

Hoe weet je of je kindje de juiste hoeveelheid voeding binnenkrijgt?

Hoeveel voeding heeft je kindje nodig?

Hoe weet je of je kindje de juiste hoeveelheid voeding binnenkrijgt? Nutricia helpt je graag met voedingsschema’s en dagmenu’s voor je baby:

Welke flesvoeding voor je kindje?

Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. Maar er kan een moment komen waarop je overstapt op flesvoeding of een combinatie van borst- en flesvoeding. Begin dan met de juiste flesvoeding voor je kindje. Nutricia helpt je de juiste flesvoeding kiezen.

Hoeveel flesvoeding heeft je kindje nodig?

Ieder kindje is anders. Zeker in het begin heeft je baby nog geen vast voedingsritme. Hoeveel flesvoeding je kindje nodig heeft, is onder andere afhankelijk van zijn gewicht en lengte. Daarnaast zijn er kinderen die minder vaak drinken en kindjes die juist wat vaker drinken. De voedingsbehoefte en het voedingsritme verschilt dus per kindje.

Voedingsschema voor flesvoeding voor je kindje

Het consultatiebureau bepaalt de hoeveelheid voeding die jouw kindje nodig heeft. Je kunt het volgende voedingsschema als leidraad gebruiken.


Leeftijd baby Aantal voedingen per 24 uur  Per voeding  Water  Afgestreken maatschepjes Nutrilon 

6-8 maanden  3-4  235 ml  210 ml  7

8-10 maanden  235 - 265 ml  210 - 240 ml  7-8  

10 maanden  2 265 ml  240 ml  8

12 maanden  265 ml  240 ml  8

Hoeveelheid flesvoeding zelf uitrekenen

Je kunt de hoeveelheid flesvoeding voor je kindje ook zelf uitrekenen met een eenvoudig rekensommetje. Voor elke kilo die je kind weegt, heeft hij ongeveer 130 ml voeding per dag nodig. Weegt je kindje bijvoorbeeld 4 kilo, dan is 4 x 130 ml = 520 ml voldoende.

Voeden op verzoek

Net als voor borstvoeding geldt, dat je je kind bij flesvoeding ook op verzoek mag voeden. Je baby geeft zelf aan hoe vaak en wanneer hij wil drinken. Door te sabbelen op een vuistje of smakbewegingen te maken geeft je kleintje aan dat hij wel iets lust. Je kunt het beste beginnen met voeden als je baby net wakker is. Hij hoeft de fles niet per se helemaal leeg te drinken. Het is goed om te weten dat je flesvoeding niet onbeperkt kan geven. Bij flesvoeding zit in tegenstelling tot borstvoeding wel een limiet aan de hoeveelheid dat je kindje nodig heeft.

Heeft mijn kindje genoeg gedronken?

Je baby geeft vaak zelf aan wanneer hij genoeg heeft. Dring het flesje niet op als je kindje niet meer wil drinken. Het flesje hoeft niet leeg. Zolang je baby voldoende aankomt, levendig is en een gezonde kleur heeft, krijgt hij voldoende binnen. Het aantal plasluiers is ook een goede indicatie om te bepalen of je kindje de juiste hoeveelheid flesvoeding krijgt. Met minstens vier zware wegwerpluiers of zes kletsnatte katoenen luiers per dag zit je goed.

Heeft je kindje nog honger na een fles?

Houdt je kindje een hongergevoel nadat je hem gevoed hebt? Dan kan het zijn dat hij te snel heeft gedronken. Neem altijd voldoende tijd voor een fles: zo’n vijftien tot twintig minuten. Lees meer over honger bij baby’s.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over Introductie

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.

Vragen of advies over jezelf of je kindje?