Nutricia baby
Voeding

Wanneer starten eerste hapje?

Vanaf 4 maanden mag je beginnen met het geven van vaste voeding. Tot 6 maanden blijft borst- of flesvoeding de belangrijkste voeding

Wanneer begin je met het eerste hapje?

Vanaf 4 maanden mag je beginnen met het geven van vaste voeding, maar tot 6 maanden blijft borst- of flesvoeding de belangrijkste voeding voor je kleintje. Wanneer een baby toe is aan zijn eerste hapje, verschilt per kind. Ieder kindje heeft namelijk zijn eigen tempo. Als je kindje 4 tot 6 maanden oud is, staat hij open voor nieuwe smaken. Dit is dan ook de beste tijd om te starten met het eerste hapje.

Zo weet je of je baby toe is aan zijn eerste hapje

Of je kindje toe is aan vaste voeding, kun je aan het volgende zien: 

  • Je hebt de hoeveelheid voedingen onlangs verhoogd, maar je kind lijkt nog steeds niet verzadigd. 
  • Je kindje heeft alweer snel trek na een borstvoeding of flinke fles. 
  • Je kindje wordt ’s nachts weer wakker, terwijl hij juist al doorsliep. 
  • Je kindje sabbelt op zijn vuistje en maakt smakkende geluidjes. 
  • Je kindje heeft veel interesse in wat jij eet. 

Herken je een aantal van deze signalen, maar is je kindje nog geen vier maanden oud? Wacht dan nog even met bijvoeding. Het heeft voor je kind namelijk geen voordelen om eerder te starten!

Borstvoeding en de eerste hapjes

Ook kindjes die borstvoeding krijgen, kunnen vanaf vier maanden starten met vaste voeding. Het beste moment om met het eerste hapje te starten, heeft niet zo veel te maken met borst- of flesvoeding. Je kindje laat zelf duidelijk merken wanneer hij aan zijn eerste hapje toe is. Geef jij borstvoeding en laat je kindje van 4 of 5 maanden – bijvoorbeeld door het maken van smakgeluidjes – merken dat hij toe is aan zijn eerste hapje? Laat hem dan, in overleg met je consultatiebureau, vast wennen aan wat nieuwe smaken. Tot 6 maanden blijft borstvoeding de belangrijkste voeding voor je kindje. Lees hoe je (moeder)melk combineert met het eerste hapje.
Voeding

Op zoek naar gezonde en makkelijke gerechten voor je kindje?

Vind recepten

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 3,5 maand

Vragen of advies over jezelf of je kindje?