Nutricia baby
Voeding

Wennen aan de eerste hapjes

Zo enthousiast als je baby liet weten klaar te zijn voor de eerste hapjes, zo onwennig kan het voor je uk zijn als je dat eerste groentehapje ook echt geeft. Wat jij nodig hebt: een portie geduld (want je baby mag op eigen tempo ontdekken en wennen) en een camera (want dit gaat sowieso leuke plaatjes opleveren).

Wanneer kan ik starten met eerste hapjes?

Je mag al beginnen wanneer je baby 4 maanden oud is, maar iedere baby doet het op zijn eigen tempo. Overleg dus met het consultatiebureau. Tot 6 maanden blijft moedermelk of flesvoeding de belangrijkste voedingsbron.


De eerste kennismaking met hapje en lepel

Voor je baby start er nu echt een ontdekkingsreis. Want die zachte tepel of speen met warme melk wordt nu afgewisseld met een hardere lepel, andere smaken, texturen en temperaturen. En dat is écht even wennen. Voor je baby valt er nu veel te leren: zo eet je van een lepel, zo gebruik je je tong en lippen, zo slik je vastere voeding door. Allemaal dingen die je kleintje stap voor stap moet leren. Waarschijnlijk zuigt je baby in het begin het hapje van de lepel, alsof het een borst of fles is.


Niet meteen enthousiast

Daar zit je dan, met je lepeltje met bloemkool. Jij had je zo verheugd op het geven van dat groentehapje en je kindje spuugt het steeds uit. Het is echter heel normaal dat je baby meer hapjes uitspuugt dan doorslikt, een vies gezicht trekt of angstig naar de lepel kijkt. Zeker in het begin! Je uk voelt met die vaste voeding ineens een heel andere structuur in zijn mond. Daardoor kan je baby de neiging hebben om de lepel weer uit de mond te duwen. Als jij het rustig blijft proberen, went je baby vanzelf.


10x proeven

Veel baby’s hebben ook even tijd nodig om te wennen aan nieuwe smaken. Vaak moet je een nieuwe smaak wel 10 keer aanbieden voor je kindje het lekker gaat vinden. Daarom is het goed om het eten dat je kind niet meteen met smaak opeet, wel opnieuw aan te bieden op een andere dag. En een paar dagen later opnieuw. Grote kans dat je baby het na een paar keer proberen wel enthousiast naar binnen werkt.


Zelfgemaakt of uit een potje?

Natuurlijk kun je zelf alle hapjes voor je baby maken. Maar kant-en-klaar is ook handig en gezond. Ze zijn aangepast aan de leeftijd van je kind, bevatten dat wat je baby nu mag hebben en er is geen zout en suiker toegevoegd. Zorg bijvoorbeeld altijd voor een paar potjes als backup in de kast. Ideaal als jij zelf een spicy gerecht eet dat je liever nog niet aan je uk voorschotelt. En ook als je op pad gaat is een potje makkelijk. Ze hoeven niet gekoeld mee en een banaan prakken lukt nu eenmaal niet overal even snel.


Do’s als je baby begint met eerste hapjes

  • Begin met het geven van gepureerde gekookte groenten. Bloemkool, wortel, doperwt, broccoli en pompoen zijn bijvoorbeeld heel geschikt. Je leest er hier meer over.
  • Geef kleine porties. Een paar theelepeltjes per keer is echt voldoende. Het gaat er vooral om dat je baby kan wennen aan een andere smaak en structuur en oefent in het happen van een lepeltje. De porties worden vanzelf groter.
  • Zorg dat je kindje niet té hongerig is, kies bijvoorbeeld een moment tussen twee voedingen in.
  • Gebruik een klein plastic lepeltje.
  • Schep de lepel niet te vol en zorg dat je baby de lepel ziet aankomen.
  • Doe de lepel horizontaal in het mondje en druk er zachtjes mee op de tong. Geef je baby de tijd om het eten van het lepeltje te halen. Schraap de lepel liever niet af langs de bovenste tandjes, de kaak of de bovenlip. Baby’s vinden dat vaak minder prettig. En: zo leren ze niet om zelf het eten van de lepel af te happen.
  • Zorg voor poetsdoekjes en een slab, en een krant onder de stoel want dit wordt nu eenmaal een knoeiboel!
  • Verwarm een groente- of fruithapje eventueel kort in de magnetron. Moedermelk of flesvoeding is altijd lekker warm op lichaamstemperatuur. Een koud hapje uit de koelkast kan voor je baby dus vreemd zijn.
  • Wil je baby echt niet? (lees: draait je kind het hoofd weg of houdt het bijvoorbeeld de lippen stevig op elkaar) Helemaal niet erg! Probeer het later gewoon nog een keer. Ondertussen kun je wel een lege lepel geven om mee te spelen. Door daaraan te sabbelen wens je kleine alvast aan een lepel in de mond. 

Rapley methode

Als je kind toe is aan vaste voeding, kun je ook kiezen voor de Rapley-methode. Je geeft je baby dan geen glad gepureerd eten met een lepeltje maar groenten en fruit in stukjes. Je baby leert zo welke vormen, kleuren, smaken en texturen het lekker vindt. Een banaan kun je gepeld geven, van een meloen snij je een schijf en een stronkje gekookte broccoli geef je zo. Snij het liever niet in kleinere stukken, je uk moet het eten juist goed vast kunnen houden. Logisch: je baby gaat ook met het eten spelen. En op de grond belandt ook veel. Hoort allemaal bij het ontdekken! Vanzelf gaat er een keer iets in de mond van je kleintje. En dan gaat het echte proeven beginnen.

Wil jij aan de slag met de Rapley-methode? Laat je baby dan goed rechtop zitten. Steun je kind eventueel door het op je schoot te zetten, met het gezicht naar de tafel toe. Laat je baby niet alleen met zijn eten en geef zeker in het begin geen eten waar je kindje zich makkelijk in verslikt zoals erwten of mais.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 3,5 maand