De eerste 1000 dagen

Alle ouders weten dat een zwangerschap en de eerste 2 jaar van een kindje een magische tijd zijn. Vol momenten van grote liefde, plezier en ongekende groei. Elke dag is een nieuw wonder en een nieuwe kans.

 

De eerste 1.000 dagen van jouw kindje, vanaf de bevruchting tot de 2e verjaardag, zijn heel belangrijk. In deze periode groeit een baby immers heel snel en maakt zijn ontwikkeling reuzensprongen. Hier heeft je kindje niet alleen jouw liefde, maar ook de juiste voedingsstoffen voor nodig!

Lifestyle

Vanaf het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent, tot het moment dat je je kindje voor het eerst vasthoudt en nog lang erna - elke dag is anders en nieuw. En die eerste 1.000 dagen van je kindje vormen een unieke kans om de basis voor een goede gezondheid te leggen.

Een nieuw leven brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee, maar met de juiste instelling en een beetje hulp kun je je kindje elke dag helpen om een goede start te nemen.

Als moeder zijn die eerste maanden bijzonder pittig. Natuurlijk zijn al die veranderingen in je leven leuk en mooi, maar ze zijn soms ook gewoon intensief. En dan zwijgen we nog over die gebroken nachten!

Daarom is het belangrijk dat je naast alle zorg voor je baby, ook af en toe wat tijd voor jezelf inbouwt. Dat kan door (zeker als het je 1e kindje is) ook een middagdutje te doen als je kindje 's middags slaapt (een dergelijk schoonheidsslaapje doet wonderen!). Of verwen jezelf met een tijdschrift en installeer je comfortabel in je zetel. Voor de meer ondernemende moeders zijn een avondje sporten of een avondje uit met vriendinnen ook leuke ideeën om even energie bij te tanken.

Ontwikkeling

Tijdens de eerste 1.000 dagen groeit je kindje heel snel en maakt zijn ontwikkeling reuzensprongen:

  • Het lichaam en de organen groeien.
  • De hersenen, het spijsverteringssysteem en het immuunsysteem ontwikkelen zich.

De groei en ontwikkeling van je kindje gaan nooit meer zo snel als tijdens deze eerste 1.000 dagen. Wist je dat tijdens de eerste 2 levensjaren:

  • Je kindje 50% groeit in lengte.
  • Je kindje 4 keer zwaarder wordt.
  • De hersenen van je kindje gemiddeld 1 gram per dag groeien, dat is dus meer dan 350 gram per jaar! 

Lees hier meer over de ontwikkeling van je kindje.

Voeding

Om deze reuzensprongen in de ontwikkeling te kunnen maken, heeft je kindje heel veel voedingsstoffen nodig. Gezonde en gevarieerde voeding is dan ook heel belangrijk. Voor de gezondheid op korte termijn, maar ook voor de gezondheid in de toekomst!

Zwangerschap: de juiste voeding voor twee

In de eerste maanden van de zwangerschap krijgt een baby alle voeding via de moeder. Of specifieker: via de voeding van de moeder. Tijdens de zwangerschap neemt een baby namelijk alle benodigde voedingsstoffen op uit het bloed en die komen uit de voeding van de moeder.

Lees hier meer over voeding tijdens de zwangerschap.

Lees meer >

Borstvoeding: het beste voor jou en je baby

Na de geboorte krijgt een baby deze voedingsstoffen nog steeds, via de borstvoeding. Bovendien is borstvoeding goed voor de band tussen jou en je kindje. Maar dat niet alleen: jouw lichaam maakt antistoffen aan en deze geef je via de moedermelk door aan je baby.

Lees hier meer over borstvoeding.

Lees meer >

Hap voor hap aan tafel: de basis voor gezonde eetgewoontes

Wanneer je kindje ongeveer 4 maanden oud is, begint een heel nieuw avontuur. Namelijk de vaste voeding! Stap voor stap went je kindje aan nieuwe smaken, texturen en temperaturen tot het gezellig met jullie mee aan tafel zit en eet wat de pot schaft. Deze eerste hapjes vormen de basis voor gezonde eetgewoontes. Niet alleen voor nu, maar ook voor later.

Lees hier meer over vaste voeding.

Lees meer >