De eerste 1000 dagen?

De periode vanaf de bevruchting tot aan de tweede verjaardag – de eerste 1000 dagen – is essentieel voor de ontwikkeling van je kindje.

 

Wat gebeurt er?

Tijdens de eerste 1000 dagen groeit je kindje heel snel en maakt zijn ontwikkeling reuzensprongen: zijn lichaampje en organen groeien en zijn hersenen, spijsverteringssysteem en immuunsysteem ontwikkelen zich.
Deze groei en ontwikkeling gaan het allersnelst tijdens de eerste 1000 dagen van een mensenleven. Daar heeft je kindje de juiste voedingsstoffen voor nodig.

Waarom is goede voeding zo belangrijk?

De eerste 1000 dagen geven een unieke kans om te zorgen voor een goede gezondheid. Daarom is het belangrijk dat de voeding van jou en je baby aansluit bij de specifieke voedingsbehoefte in elke fase.

Wist je dat?

Van baby tot peuter ( inclusief peuter)
· Zijn lengte verdubbelt
· Zijn gewicht 5 vervijfvoudigt
· Zijn hersenen gemiddeld 1 gram per dag groeien

Zwangerschap: de juiste voeding voor twee

Gezond en gevarieerd eten is belangrijk als je zwanger bent. Op die manier krijgt je baby voldoende voedingsstoffen binnen om te groeien en kan jouw lichaam alvast reserves opslaan voor het geven van borstvoeding.

Wat is extra belangrijk?

foliumzuur: 400 μg per dag tijdens eerste 10 weken van je zwangerschap

vitamine D: 10μg per dag tijdens je hele zwangerschap

• calcium: 450 ml aan melkproducten en 1,5 sneetje kaas per dag

• omega-3-vetten: twee keer in de week vis (één keer vette vis) of visoliesupplementen

ijzer: vlees of vleesvervangers en volkorenbrood in combinatie met vitamine C

Lees meer >

Borstvoeding: het beste voor jou en je baby

Borstvoeding is zonder twijfel de beste voeding voor je baby. Je baby krijgt alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft. Bovendien is borstvoeding goed voor de band tussen jou en je kindje. Maar dat niet alleen: door het nauwe contact maakt jouw lichaam antistoffen aan. Deze geef je via de moedermelk door aan je baby.
Als je borstvoeding geeft, heb je specifi eke voedingsstoffen nodig, zoals jodium en zink. Zorg dat je gezond en gevarieerd eet zodat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Door variatie in jouw voeding leert je kindje bovendien verschillende smaken waarderen.

Lees meer >

De eerste hapjes: de basis voor gezonde eetgewoontes

Doordat je kindje groeit, neemt zijn voedingsbehoefte toe. Borstvoeding blijft de eerste 6 maanden de belangrijkste voedingsbron. De meeste kindjes zijn toe aan hun eerste hapjes vaste voeding als ze tussen 4 en 6 maanden oud zijn. Het is belangrijk dat kinderen kennismaken met nieuwe smaken en structuren. Zo:
• ontwikkelen ze gezonde eetgewoontes
• stimuleer je de mondmotoriek
• leren kinderen zelf eten en mee-eten met het gezin

Lees meer >

Peuter: samen aan tafel

Peuters hebben andere voedingsbehoeftes dan een volwassene.
Wist je dat ze soms wel twee keer zo veel voedingsstoffen nodig hebben? En dat terwijl hun maag ongeveer 5 keer kleiner is. Met elke hap moet een peuter dus veel meer voedingsstoffen binnenkrijgen dan een volwassene.
Wat heeft een peuter nodig in vergelijking tot een volwassene?
• 4 keer meer calcium
• 6 keer meer ijzer
• 7 keer meer vitamine D

Lees meer >