Ontwikkeling

Naar bed, naar bed... Zo wordt je baby een goede slaper!

Zo gemakkelijk als een peuter kan slapen, zo lastig kan het soms zijn om je peuter naar bed te krijgen. Het is echter heel belangrijk dat je kindje veel slaapt.

Wat is slapen eigenlijk ? 

Slapen is een toestand van rust met een verlaagd bewustzijn. Jouw slaap is heel anders dan die van je baby. Tijdens het slapen is er sprake van verschillende fases. Je hebt misschien wel eens gehoord van rem-slaap, de lichte slaap en diepe slaap. Iedereen doorloopt in een nacht die verschillende fases van slapen een paar keer. En iedereen is ook (meestal ongemerkt) elke nacht een paar keer wakker. Baby’s hebben nog geen rem-slaap, bij hen is sprake van een stille slaap. Dan bewegen ze nauwelijks en worden ze ook niet wakker van de geluiden om hen heen. Vanaf de leeftijd van 6 maanden wordt de slaap anders. Kinderen zijn dan langer wakker en ontwikkelen ook meer slaapfases. Het slapen gaat zich ook meer aanpassen aan het dag-nachtritme.

Daarom is slapen zo belangrijk

Slapen is voor je kindje nog belangrijker dan voor een volwassene. Zijn lichaam, hersenen en immuunsysteem hebben voldoende rust nodig. Hij ontdekt elke dag nieuwe geluiden en bewegingen, en doet nieuwe ervaringen op wanneer hij wakker is. Het is daarom van belang dat hij voldoende rust om al die indrukken te verwerken.

Hoeveel slaap heeft je peuter nodig ? 

Hoe ouder je kind wordt, hoe minder slaap het nodig heeft. Een baby slaapt gemiddeld 14 uur per dag. Als je kindje straks 4 jaar is, zijn nog maar 11/12 uren slaap nodig. Je zult merken dat na verloop van tijd het slaapje overdag niet meer nodig is. Van alle 1 jarigen slaapt 87% nog overdag. Op de leeftijd van 2 jaar doet maar de helft van alle kinderen overdag een middagdutje. Maar sommige kinderen hebben zelfs op het moment dat ze naar school gaan nog behoefte aan een dutje overdag.

Hoe weet ik of mijn kind voldoende heeft geslapen ? 

Omdat jouw kind een andere hoeveelheid slaap nodig heeft dan het kindje van je vriendin, heeft vergelijken geen zin. Er zijn echter wel wat dingen waar je op kunt letten om na te gaan of je kind goed slaapt:

  • Wordt je peuter door de week ’s ochtends spontaan wakker?
  • Wordt je kind (bij ongeveer dezelfde bedtijd) in de weekenden en vakantie niet veel later wakker dan door de week?
  • Heeft je kind binnen een half uur na het opstaan trek in een ontbijt?

Dan krijgt je kind waarschijnlijk voldoende slaap. Krijgt je kind ’s nachts te weinig slaap, dan hoef je dat niet perse te merken aan slaperigheid overdag. Soms wordt een kind met te weinig slaap juist extra druk.

Heb jij een kleine dramaqueen of-king ? 

Kan jij een verdrietige, huilende peuter weerstaan die niet wil slapen? Waarschijnlijk niet. Toch kun je beter voet bij stuk houden en aangeven dat het nu echt bedtijd is. Kinderen hebben, hoe klein ze ook zijn, heel snel door hoe ze van jou iets gedaan kunnen krijgen. Begin je eenmaal met uit bed halen en weer even op laten blijven na de officiële bedtijd, dan wordt dat voor je kind al snel een gewoonte. Probeer te troosten met een liedje of muziekje en blijf eventueel een tijdje bij het bedje zitten om je kind een veilig gevoel te geven. Of je je kind wel of niet in je eigen bed neemt, is iets wat jij en je partner zelf moeten beslissen. Het bed van papa en mama voelt natuurlijk voor een kind als de veiligste plek die er is. Maar je eigen nachtrust moet er niet onder lijden.

7 tips om je kind makkelijker te laten slapen

7-tips-om-je-kind-makkelijk-te-laten-slapen

Bedenk dat dit gemiddelden zijn. Elk kind is anders. Uit onderzoek naar de duur van slapen blijkt dat er hele grote verschillen zijn. Sommige 1 jarigen slapen wel 14 uur per dag, anderen hebben voldoende aan 10 uur slaap. Feit is dat hoe ouder je kind is, hoe langer het aaneengesloten kan slapen en hoe lager de totale slaapbehoefte.

Stoppen met nachtvoedingen?

De meeste kinderen van 1 jaar hebben geen behoefte meer aan een nachtvoeding. Krijgt je kind nog wel een nachtvoeding en wil hier vanaf? Overweeg dan om je kind’s avonds voor het slapengaan nog een voeding te geven. Grote kans dat je kind dan zonder voeding de nacht doorkomt.