Ontwikkeling

Vezels, onmisbaar in de voeding van je kind

Je kind verrast je elke dag: het ontwikkelt zich razendsnel en eet steeds meer als een volwassene. De voeding van je kindje is uiterst belangrijk, want daarmee krijgt hij of zij de nodige energie om goed te groeien en de wereld te ontdekken. Vezels zijn een van de onmisbare bouwstenen van de ontwikkeling van je kind. Waar zitten ze in? Waarom zijn ze zo belangrijk? In dit artikel leggen we je alles uit!

Wat zijn vezels en waar zitten ze in?

Vezels behoren tot de familie van de complexe koolhydraten, vroeger “trage suikers” genoemd. Complexe koolhydraten zitten in voedingsmiddelen rijk aan zetmeel, zoals: granen, brood, rijst, aardappelen, pasta en peulvruchten. Ook bevatten fruit en groenten niet alleen veel vitaminen en mineralen, maar zijn ze ook nog eens bijzonder rijk aan vezels!
Het is belangrijk dat je kind fruit en groenten eet vanaf de voedseldiversificatie (maar nooit voor de leeftijd van 4/6 maanden). Peulvruchten (linzen, spliterwten, kikkererwten ...) daarentegen, mogen pas vanaf 12 maanden, als puree of geplet, worden gegeven.

Ook bepaalde soorten peuter groeimelk zijn verrijkt met vezels.

Waarom zijn vezels van belang?

  • Ze bevorderen de transit.
    Vezels spelen een rol in de spijsvertering, en de consistentie van de ontlasting. Ze komen onverteerd in onze dikke darm terecht waar ze fermenteren en de pH verlagen voor een regelmatigere transit. Daarom worden ze ook aanbevolen bij constipatie, samen met een goede vochtinname !
  • Ze verhogen het verzadigingseffect en helpen de voedselinname beter te verdelen.
    Vezels zorgen ervoor dat de beschikbare energie langzamer uit de voeding wordt opgenomen.
  • Ze spelen een rol in de ondersteuning van een goede darmflora.
    Vezels werken in op het microbioom. Een goede darmflora betekent meestal ook een sterk afweersysteem.