Overstappen van borstvoeding naar flesvoeding: hoe pak je dat aan?

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Overschakelen van borstvoeding naar flesvoeding of de twee combineren is een grote stap. Het is belangrijk om deze overstap in alle rust te laten verlopen, zodat je lichaam en je baby hieraan kunnen wennen. Overleg met je arts indien je flesvoeding wilt gaan gebruiken.

Een overstap in alle rust, de sleutel tot een positieve ervaring

Je hebt je kindje tot hier toe borstvoeding en het beste uit jouw moedermelk gegeven, maar misschien is het nu tijd om met borstvoeding te stoppen. Maak gebruik van dit overstapschema om je te helpen. Je arts of zorgverlener kan het schema op basis van jouw persoonlijke behoeften aanvullen. 

Een nieuwe routine invoeren

Afbouwen van borstvoeding doe je best geleidelijk aan. Je kunt beginnen met enkele dagen of weken de borstvoeding in de namiddag te vervangen door een flesje. Als je kindje gewend is aan deze verandering, kun je gedurende enkele dagen een tweede voeding vervangen door een flesje (liefst een voeding die niet aansluit op het andere flesje) ... en dit doe je tot je de gewenste borstvoedingen hebt vervangen door flesjes. Je kindje kan de overstap zo in alle rust doormaken. 

Je kunt natuurlijk een of meerdere borstvoedingen voor een langere tijd behouden (bv. de voeding 's ochtends of 's avonds). Op die manier kun je langer genieten van de innige momenten samen met je kindje. 

Wanneer je de borstvoeding geleidelijk aan afbouwt, kan je lichaam hieraan wennen en de melkproductie afbouwen. Zo vermijd je dat je borsten te vol raken of dat er melk uitloopt. Als je merkt dat er te veel melk in je borsten zit, kun je een beetje afkolven om de druk te verminderen.

Enkele tips voor een rustige overschakeling

Het zou kunnen dat je kindje wat tijd nodig heeft om te wennen aan het flesje, omdat de geur en de textuur nieuw zijn ... Hier lees je enkele tips om deze overschakeling vlotter te laten verlopen:

  • Knuffel je kindje en praat tegen hem, zodat je baby weet dat hij wordt omringd met dezelfde liefde en zachtheid als tijdens de borstvoeding!
  • Warm het flesje op. Sommige baby's drinken het liefst melk op lichaamstemperatuur (37°C).
  • Laat je partner het flesje geven. Misschien neemt je kindje de flesvoeding sneller aan als hij jou niet ziet of ruikt.
  • Probeer verschillende spenen, tot je baby er een gevonden heeft die bij hem past.
  • Neem de tijd om in alle rust het flesje te geven en probeer het later nog eens, wanneer het niet meteen lukt.

Sommige opvolgmelk is speciaal ontworpen voor gebruik in de overgang naar flesvoeding of als aanvulling op borstvoeding.

Ontdek al onze producten hier