Ontdek hoe je de ontwikkeling van je kindje verder kunt stimuleren

Emotie en relaties

De opvoeding

Naarmate je kindje ouder wordt, hoe meer zijn persoonlijkheid naar voren komt. Het moment om te gaan opvoeden is aangebroken. Natuurlijk ben jij samen je partner de belangrijkste opvoeder van je dreumes. Maar ook opa en oma, de pedagogisch medewerker van het kinderdagverblijf of de gastouder hebben invloed op de ontwikkeling van je kindje.

Tips

  • Bereid je goed voor op het ontzwangeren en heb vertrouwen in jezelf en je lichaam.
  • Besef dat ontzwangeren meer is dan het verliezen van je zwangerschapskilo’s. Het is een mix van fysieke, mentale en sociale elementen.

  • Kom in beweging: ga joggen achter de kinderwagen, babyzwemmen met je kindje of volg workouts en bouw onder professionele begeleiding op verantwoorde wijze je conditie weer op.

  • Heb geduld, geef je zelf minstens 40 weken om back in shape te komen. Forceer je zelf niet en luister naar je lichaam.

Weer aan de slag

De eerste maanden ben je heel intensief met de zorg van je kleine bezig. Maar langzaamaan pak je de draad van je oude leventje weer op. Je gaat weer werken, sporten, je pakt je hobby en je sociale leven weer op. Je zult merken dat je meer moeite moet doen om tijd voor jezelf vrij te maken. Het kan even duren voordat je een nieuwe balans in je leven hebt gevonden. Door dingen goed te plannen en te overleggen met je partner, voorkom je dat je het idee hebt dat je achter de feiten aanrent.

Tips

  • Creëer een poule van betrouwbare en flexibele oppassen. Zo kun je altijd weg als je vriendin spontaan voorstelt om te gaan shoppen of een hapje samen te eten.
  • Maak met je partner goede afspraken over de taakverdeling thuis en de zorg van jullie kindje. Wie doet wat wanneer?
  • Probeer zo veel mogelijk vooruit te plannen: stel een weekmenu op en haal in een keer boodschappen voor de hele week. Of kook een dubbele portie en vries de rest in voor drukke dagen.
  • Schakel hulptroepen in. Creëer vrijheid door een schoonmaakster aan te nemen of je boodschappen thuis te laten bezorgen. Of vraag opa en oma, je buurvrouw of vriendin om je kleine van de opvang te halen.