Weerstand

Het immuunsysteem van je kindje is pas na jaren op volle sterkte

Wanneer je kindje nog in je buik zit, is hij beschermd door de baarmoeder. Jij vormt een buffer tegen de buitenwereld. Als moeder zorg je ook voor het immuunsysteem van je baby. Jouw immuunsysteem beschermt jouw baby! Na de geboorte bouwt je kindje zijn immuunsysteem zelf verder op. Zijn huid, slijmvliezen en maagzuur helpen hem daarbij door barrières op te bouwen tegen infecties. Maar de darmen spelen hierin de belangrijkste rol. Die zorgen voor ongeveer 70% van de afweer. Het duurt langer dan 5 jaar voor het immuunsysteem van je kindje op volle sterkte is. Goede voeding is hierbij zeer belangrijk.

Kijken! Meer weten over de ontwikkeling van immuunsysteem van je kindje? Bekijk hier het filmpje:

Meer weten over het immuunsysteem van je kindje ?

Borstvoeding is het beste

De beste voeding voor je baby is zonder twijfel borstvoeding. Met jouw borstvoeding krijgt je kindje afweerstoffen binnen en geef je hem gunstige bacteriën.

Hoe ontwikkelt het immuunsysteem zich?

Je kindje wordt bijna steriel geboren

Als je kindje wordt geboren heeft hij weinig of geen bacteriën in zijn darmen of op zijn huid. Hij is dan dus bijna steriel. Tijdens een natuurlijke bevalling komt een baby voor het eerst in aanraking met bacteriën uit de omgeving. Deze gunstige bacteriën in de darmen zijn heel belangrijk voor het immuunsysteem. Je kindje krijgt ze ook door contact met jou: bij de borstvoeding via de melkklieren of via de huid.

Aangewezen op zijn eigen immuunsysteem

Na de geboorte is je baby aangewezen op zijn eigen immuunsysteem. Het ‘leert’ hoe het moet reageren op indringers. Zo wordt het steeds zelfstandiger. Dat is belangrijk want de bescherming die je kindje bij de zwangerschap heeft meegekregen, wordt langzaam minder. Het duurt langer dan 5 jaar voor het immuunsysteem op volle sterkte is.

Goede voeding is belangrijk

Gevarieerde en gezonde voeding kan bijdragen aan goede ontwikkeling van het immuunsysteem. De darmen zorgen immers voor 70% van de afweer

De opbouw van de darmflora
Om de opbouw van de darmflora van je kindje zo optimaal mogelijk te ondersteunen, is een start met goede voeding belangrijk. Het immuunsysteem wordt namelijk ondersteund door belangrijke voedingsstoffen zoals de vitamines A, C en D. De darmen van een volwassene bevatten honderden verschillende soorten bacteriën. Al die bacteriën bij elkaar kunnen wel 2 kg wegen!

Waarom is een goed ontwikkeld immuunsysteem belangrijk?

Het beschermt tegen invloeden van buitenaf

Een goedwerkend immuunsysteem beschermt je kindje tegen invloeden van buitenaf. Hij komt tijdens zijn ontwikkeling in aanraking met verschillende stoffen, bacteriën en virussen. Een goed ontwikkeld immuunsysteem weet wanneer het wel en wanneer het niet moet reageren. Hierdoor beschermt het je kindje tegen infecties en besmettingen.

Allergieën en het immuunsysteem

Bij allergieën is het immuunsysteem van slag. Het reageert op stoffen waar het niet op hoeft te reageren. Omdat ze op zich helemaal niet schadelijk hoeven te zijn. Het immuunsysteem speelt dus een grote rol bij allergieën.

Weerstand

Weerstand en het immuunsysteem

Stof, vuil, (gras)pollen, bacteriën en virussen: een goede weerstand is nodig om ons te beschermen tegen vreemde indringers.

Weerstand

Weerstand opbouwen

Weerstand

Buitenspelen

Weerstand

Goed eten, goede bacteriën

Weerstand

Dagje uit met je kleintje

Weerstand

Test je kennis!

Allergie en ongemakjes

De darmen als bewakers van het immuunsysteem