Voeding

De eerste hapjes: begin met groenten!

Spannend! Je kindje is klaar voor zijn eerste hapjes en gaat allerlei smaken en structuren ontdekken. Waar kun je best mee beginnen?

Wist je dat kinderen die beginnen met groentepap een grote kans hebben om later meer groenten te eten dan kinderen die starten met fruit? Dat blijkt uit onderzoek. Je kindje heeft namelijk een aangeboren voorkeur voor zoete smaken.

Eerst enkelvoudige groentesmaken

Start met enkelvoudige en zachte groentesmaken. De enkelvoudige smaken helpen je kindje de echte smaak van groenten te leren herkennen en waarderen. En de zachte groentesmaken accepteert je kindje gemakkelijker.

Eerst groenten, dan fruit

Het aanbieden van nieuwe voeding doe je best stap voor stap.

Start daarom met 1 groentesoort per keer en trek daar telkens 3 dagen voor uit. Dit om de nieuwe smaken te leren kennen en appreciëren. Bv. courgette gedurende 3 dagen, dan wortel gedurende 3 dagen, dan bloemkool gedurende 3 dagen. Vergeet niet aan de groentepap twee koffielepeltjes vetstoffen (olijfolie, koolzaadolie, boter, ...) toe te voegen.  Na ongeveer 2 weekjes zal je merken dat dit vlot begint te lopen. Dan kun je ook fruitsmaken introduceren en de groentepap aanvullen met aardappelen, rijst of pasta. Blijf wel afwisselen. Kies bij voorkeur voor seizoensgroente of -fruit, of koop ze ingevroren. 

Mimi van de Olvarit Careline

Vragen of advies over jou of je kindje?