Voeding

De eerste hapjes: hoe en hoeveel?

Je kindje moet in het begin wennen aan nieuwe smaken en aan het eten van een lepeltje. Lees hier hoe jij hem daarbij kunt helpen

Hoe geef je de eerste hapjes?

Geef je kindje in het begin een paar theelepeltjes gepureerde vaste voeding. Gaat dit goed? Dan kun je hem de volgende keer zelf laten bepalen hoeveel hij eet. Maak je geen zorgen als je kindje niet alles opeet. De overgang van alleen borst- of flesvoeding naar een combinatie van borst- of flesvoeding en vaste voeding gaat in kleine stapjes. Laat je kindje rustig wennen aan de nieuwe smaken en aan het eten van een lepeltje.

Eten van een lepeltje

Eten van een lepeltje leert je kindje het beste als je het horizontaal voor zijn mondje houdt. Strijk het lepeltje niet af aan zijn gehemelte, maar laat hem het eten zelf van het lepeltje happen. Zo help je je kindje zijn mondspieren goed te gebruiken en kan hij zijn eigen tempo aanhouden.

Smaken afwisselen

Door je kindje afwisselend verschillende soorten groente en fruit te geven, leert hij al vroeg allerlei smaken kennen. Deze variatie kan ervoor zorgen dat hij ook later sneller nieuwe smaken accepteert. Spuugt je kindje zijn eerste hapjes direct uit en trekt hij een heel vies gezicht? Blijf dan rustig proberen. Het is niet gek als je een smaak tussen de vijf en tien keer aan moet bieden. Het is heel normaal dat hij even moet wennen. Bovendien beleeft hij de smaak veel intenser dan wij als volwassenen, omdat jonge kinderen meer smaakpapillen hebben.

Vragen of advies over jou of je kindje?