Voeding

Zelf de eerste hapjes van je kindje maken

Ieder kindje reageert anders op zijn eerste hapjes, maar het is sowieso wennen voor je kindje. Wat kun je verwachten en hoe ga je daarmee om?

Maak je zelf de eerste hapjes van je kindje? We helpen je graag met de volgende tips:

Wat heb je nodig?

Een goede voorbereiding is het halve werk! Zorg er daarom voor dat je de volgende benodigdheden in huis hebt bij het bereiden van de eerste hapjes:

  • Plastic babylepeltjes, plastic bakjes
  • Slabbetjes en doekjes
  • Een pan om in te koken
  • Een microgolfoven of kom met warm water om te verwarmen
  • Een keukenrobot, staafmixer of blender om mee te pureren
  • Kleine bakjes of een afgedekte ijsblokjeshouder

Hoe bereid je de eerste hapjes?

Er zijn verschillende manieren om de eerste hapjes van je kindje te bereiden:

Stomen

Met stomen behoud je de vitamines, mineralen en smaak het beste. Je hebt er geen dure apparaten voor nodig. Plaats de ingrediënten in een vergiet of zeef boven een pan met kokend water en voor je het weet heb je heerlijk gestoomde groentjes.

Koken

Gebruik bij het koken zo min mogelijk water. Met het water dat over is, kun je het gepureerde eten aanlengen. Kook het eten niet te lang, want dan verliest het zijn voedingswaarde.

Microgolf

Met de microgolf heb je weinig water nodig. Hierdoor behoud je de vitamines en mineralen. Roer het eten wel goed door om te hete hapjes te voorkomen. 

Pureren en bewaren

Na het bereiden van de groenten is het belangrijk om deze goed te pureren. Dit kun je het makkelijkst doen met de staafmixer, keukenrobot of de blender. Bewaar alleen het hapje voor de dag zelf of de dag erna afgedekt in de koelkast en vries de rest in een ijsblokjeszakje, diepvrieszakje of –doosje in. Bewaar ze maximaal 3 maanden in de vriezer. 

Vragen of advies over jou of je kindje?